Traumahelikopter komt ter plaatse na zwaar ongeluk, drone hindert opstijgen

(archieffoto)
ANP (archieffoto)
Een drone heeft vanmiddag in de Nederlandse stad Schiedam een traumahelikopter gehinderd bij het opstijgen. De helikopter was uitgerukt bij een ernstig scooter-ongeluk aan de Tuinlaan waarbij een persoon zwaargewond raakte. Mogelijk was er sprake van een straatrace. 

Een van de slachtoffers was er dusdanig ernstig aan toe dat hij gereanimeerd moest worden. Een traumahelikopter kwam ter plaatse om hem naar het ziekenhuis te vervoeren. 

"Zeker enkele minuten"
"De helikopter kon niet opstijgen omdat er een drone in de omgeving vloog'', zegt een woordvoerder van de brandweer. "Dat is verboden. Het duurde zeker enkele minuten voordat de traumahelikopter weg kon.'' 

De drone vloog vervolgens weg, het is nog onduidelijk wie de eigenaar van de drone is en of die persoon de hulpdiensten met opzet hinderde. 
De politie heeft een onderzoek ingesteld en roept getuigen op zich te melden. 

Volgens de brandweer is het hinderen van een helikopter niet alleen gevaarlijk voor de bemanning en hulpverleners maar ook voor de omgeving en omstanders. 
 Een persoon is inmiddels opgepakt.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jerry Vox

  Je heb verschil.tussen idd drones en quadcoters. Drons hangen vaak stil en filmen en win quadcopter racers niet. Dus ga niet iedereen over een kam scheren. Dit is gewoon weer zon stunt piloot geweest met een spark of dronemaster wanna be.

 • Lodewijk Placklé

  Wanneer komt er een verbod op gebruik van drones door burgers ?

 • guido vermeyen

  Waarom worden de hulpdiensten tegenwoordig gehinderd als ze een interventie doen. Een trend die al een tijdje bezig is...verfoeilijk.

 • Robert Gerts

  Die drones deugen voor NIETS! Wacht maar, tot er een paar naar beneden komen. Privé OK,maar NOOIT boven burgers!

 • johanneke li

  Beetje raar, heeft men al getest wat het resultaat zou zijn van een botsing tussen helicopter en drone? Volgens mij zijn die laatste met hun zeer lichte constructies geen gevaar en kan de helicopter gewoon doorgaan. Aan overdreven voorzichtigheid zijn er al broertjes dood hoor!