Trappende adviseur van Erdogan is ontslagen

REUTERS
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft een adviseur minder. Yusuf Yerkel, die na de mijnramp in Soma gefotografeerd werd terwijl hij een trap uitdeelde aan een demonstrant, is ontslagen. Dat berichtten Turkse media. Een reden voor het ontslag is niet gegeven.

De beelden van Yerkel die een trap uitdeelt aan een demonstrant die door leden van de oproerpolitie op de grond wordt vastgehouden, zorgden in Turkije en daarbuiten voor ophef en deden de kritiek op de houding van de  regering aanzwellen. Betogers hadden Erdogan uitgejouwd bij zijn bezoek aan de plaats van de mijnramp. Hij had zich laten ontvallen dat "dergelijke ongevallen nu eenmaal gebeuren".

De AKP-partij van Erdogan probeerde de trap van de adviseur aanvankelijk te rechtvaardigen als zelfverdediging. Yerkel verontschuldigde zich later en werd volgens mediaberichten voor een week met ziekteverlof gestuurd. De adviseur zou zich verwond hebben aan het rechterbeen.

Bij de mijnramp van 13 mei lieten 301 kompels het leven. Het is het zwaarste mijnongeval in de geschiedenis van Turkije.