Transgender tiener uit Brunei op vlucht voor eigen familie en vraagt asiel aan in Canada

Facebook - Zoella Zayce
De nu negentienjarige Zoella Zayce ontvluchtte vorig jaar haar moederland Brunei, omdat ze zich niet veilig voelde in het zeer conservatieve islamitische sultanaat. De transgender vrouw verblijft momenteel in Vancouver, in afwachting van de verwerking van haar asielaanvraag.

Aan haar familie heeft ze nooit verteld dat ze transgender is, vertelt Zayce. Maar familieleden en vrienden in haar thuisland vroegen haar tijdens haar jeugd wel eens of ze misschien homoseksueel was. Een alarmerende vraag in het Zuid-Aziatische land, waar homoseksualiteit sinds deze maand bestraft wordt met steniging, tot verbijstering van de internationale gemeenschap.

“Ik voelde me gewoon niet veilig bij mijn familie”, zegt Zayce, die al van kindsbeen af wist dat ze transgender is. Toen ze elf of twaalf jaar oud was, stuurde haar familie haar naar een geestelijke die een uitdrijvings- of reinigingsritueel bij haar uitvoerde. “Ik was getraumatiseerd”, vertelt ze.

In 2014 hoorde Zayce dat twee mensen in Brunei beboet en opgesloten werden voor travestie. “Ik wist dat ik er snel weg moest”, herinnert ze zich. Eind vorig jaar kwam de vrouw toe in Canada. Ze wacht nu op de resultaten van haar asielaanvraag, die ten vroegste in november verwerkt zal zijn.

Canada

Ze koos voor Canada omdat het land ver van Brunei ligt en dacht dat het te duur zou zijn voor haar familie en de autoriteiten om achter haar aan te komen. Bovendien heeft Canada ook de reputatie een open maatschappij te zijn waar mensenrechten hoog in het vaandel gedragen worden. “Justin Trudeau was erg verwelkomend voor mensen die hun land ontvluchten dus dat was ook een van de voornaamste redenen”, zegt ze over de Canadese premier.

 “Ik heb het heel druk en ik ben blij dat ik voor mezelf kan zorgen en niet moet steunen op de overheid”, vertelt Zayce, die momenteel fulltime werkt als dataverwerker en daarnaast bijklust als huisonderwijzeres wiskunde. Ze hoopt in de toekomst een vriend te vinden en computerwetenschappen te gaan studeren.

Nooit meer terugkeren

Ondertussen hoopt Zayce dat Hassanal Bolkiah in Brunei zal aftreden, zodat het land een democratie kan worden, waar meer vrijheid heerst. De 72-jarige sultan regeert al 51 jaar over het olierijke land en is een van de rijkste mensen ter wereld. De internationale gemeenschap kan helpen door het land handelssancties op te leggen of de investeringen van de koninklijke familie in de hele wereld te boycotten, suggereert Zayce.

Het belangrijkste voor Zayce is dat ze zichzelf kan zijn, vertelt ze, zelfs als het betekent dat ze nooit meer naar haar thuisland zal kunnen terugkeren. “Ik wil dat de wereld weet dat ik het niet erg zou vinden om er te sterven als ik weer wordt teruggestuurd naar Brunei”, vertelt ze huilend. “Als ik toch terugga, dan heb ik tenminste toch een goed leven geleid, zoals ik het zelf wil.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.