Transcript van Trump-telefoontje toont noodzaak afzetting aan, zeggen Democraten: “Net bedreigingen door de maffia”

Adam Schiff, voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden.
AFP Adam Schiff, voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden.
Het transcript van het telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Oekraïense president Volodimir Zelenski toont aan dat een afzettingsprocedure tegen Trump noodzakelijk is. Dat zeggen vooraanstaande Democraten enkele uren nadat het Witte Huis een samenvatting van het transcript vrijgaf. Maar ook de Republikein Mitt Romney vindt dat Trumps uitspraken in het gesprek bijzonder verontrustend zijn.

Het gesprek tussen Trump en Zelenski getuigt van een “overduidelijk, belastend, schokkend misbruik” van het presidentiële ambt, zeggen de voorzitters van vier onderzoekscommissies van het Huis van Afgevaardigden die betrokken zijn bij de afzettingsprocedure van president Trump vandaag. Ze herhalen dat het Congres uiterlijk morgen de volledige, niet-geredigeerde versie van de klacht van de klokkenluider in handen dient te krijgen. Anders zullen het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken gedagvaard worden.

“De vrijgave van de notities van het gesprek door het Witte Huis bevestigt dat de president gedrag vertoonde dat de integriteit van onze verkiezingen, de waardigheid van zijn ambt en onze nationale veiligheid ondermijnt”, reageerde Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vandaag. “De president heeft geprobeerd om van wetteloosheid een deugd te maken in Amerika en nu exporteert hij dat naar het buitenland. Het is zijn taak niet om geld van de belastingbetaler te gebruiken om andere landen af te persen ten voordele van zijn campagne.”

Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, noemt de vrijgave van het transcript van het telefoongesprek tussen Trump en Zelenski “onvoldoende”. “Het zal onze bezorgdheden en de bezorgdheden van het publiek niet verzachten”, zo zei hij vandaag. Volgens de topdemocraat had Trump naar verluidt verschillende telefoongesprekken met Zelenski tijdens de zomer. 

“Zijn regering heeft een welverdiende reputatie van oneerlijkheid, verdraaide feiten en onvolledige onthulling van openbare publicaties”, aldus Schumer. Hij vraagt dat de klokkenluider die op het ‘problematische’ telefoongesprek tussen Trump en Zelenski had gewezen, zou kunnen getuigen zonder “intimidatie”. “We moeten de volledige, onbewerkte klacht van de klokkenluider kunnen zien”, luidde het. Schumer wil ook dat de inlichtingencommissie van de Senaat Trumps aanpak van Oekraïne onderzoekt.

Volgens Adam Schiff, de voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, is Trumps telefoongesprek met de Oekraïense president nog ernstiger dan verwacht. Volgens Schiff klinken Trumps woorden in het gesprek als “bedreigingen door de maffia”.

De Democraat Jerrold Nadler, voorzitter van de justitiecommissie in het Huis, wil dat de Amerikaanse minister van Justitie William Barr zijn functie voorlopig neerlegt. Nadler vindt dat Trump hem heeft meegetrokken in deze “puinhoop”, doordat Trump aan Zelenski heeft gevraagd samen te werken met Barr om een onderzoek naar Trumps rivaal Joe Biden te starten.

Ook Mitt Romney, kandidaat voor de Republikeinen bij de presidentsverkiezingen van 2012, gaf na de vrijgave van het transcript blijk van zijn “diepe bezorgdheid”. “Mijn reactie is dezelfde als enkele dagen geleden. Dit blijft diep verontrustend en we zullen zien waartoe dit leidt”, aldus de senator van Utah op de Amerikaanse nieuwszender CNN.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • WILFRIED DE WILDE

  Wanneer Biden corrupt is mag dat waar ter wereld onderzocht worden. Links wil enkel controleren maar niet gecontroleerd worden. Doe zo verder Mr. President!

 • Emile De Smedt

  Kolfje naar de hand van de Trump bashers.Eerstens is telefoongesprek tussen staatsleiders niet geheim?Van horen zeggen is altijd verdacht.Maar hoe kunnen democraten goed bestuur voorstellen als hun oppositievoeren blijft beperkt door geruchten en verdachtmakingen.Land besturen is heel wat meer met economie,fianciën,veiligheid dan jaren zeuren met wat straatslonsen ook zo kunnen verzinnen.

 • Jean West

  En de heksenjacht gaat door al vanaf de dag dat ze hun nederlaag hebben opgelopen.

 • Luc Lepoudre

  Begrijp helemaal niet wat daar verkeerd aan is als je vergelijkt met de memoires van eerste minister Achiel Van Acker over de uitlatingen van de Amerikanen en Britten voor de afzetting van Leopold III.

 • luc baken

  ergens begrijp ik die "democraten" wel hoor ; hun enige presidentskandidaat blijkt nu een ordinaire corrupte bedrieger te zijn . langst de andere kant hebben ze trump nu al drie jaar elke dag aangevallen en nu bijt hij één keertje terug en heel de democraten bende ligt op een hoopje . in een hoekje gaan huilen of trump afzetten is het enige wat ze nog kunnen doen ... het word huilen