Trans man bevalt van baby met donorzaad van trans vrouw

Jay (links) is non-binair. Reuben, op deze foto zwanger, is inmiddels bevallen van een gezonde baby.
GoFundMe Jay (links) is non-binair. Reuben, op deze foto zwanger, is inmiddels bevallen van een gezonde baby.
Geboren als vrouw, twaalf jaar geleden een gendertransitie ondergaan, en nu op 39-jarige leeftijd bevallen van een gezonde baby van zaad van een vrouw die als man werd geboren. Dat is het verhaal van de Engelse Reuben Sharpe uit Essex.

In 2007 besloot Reuben om als man verder door het leven te gaan. Hij nam mannelijke hormonen die hem een baard, diepe stem en mannelijke kenmerken gaven. De Brit was zijn moederinstinct echter nog niet verloren en besefte dat hij een kind wilde, samen met zijn partner Jay. Jay, geboren met vrouwelijke kenmerken, is non-binair. Dat wil zeggen dat Jay zich niet identificeert als man of vrouw. Daarom moest het stel op zoek naar een zaaddonor. 

‘Na zes jaar weer ongesteld’

Met zijn baarmoeder en eierstokken nog intact zeiden dokters tegen Reuben dat het mogelijk was om een kind te krijgen. Hij stopte daarna met nemen van het mannelijke hormoon testosteron en onderging een vruchtbaarheidsbehandeling.

Het leek voor Reuben eindeloos te duren. Maar na vele hormoon- en vruchtbaarheidstests was er eindelijk goed nieuws. “Ik werd wakker en voor het eerst in zes jaar was ik ongesteld”, vertelt de 39-jarige trouwfotograaf aan de Britse site 
Mirror. “Ik was zo opgelucht. Het voelde raar, maar het was het begin van iets dat ik heel graag wilde.”

Reuben en zijn partner Jay gingen op zoek naar een zaaddonor. Ze kwamen uit bij een kennis die trans vrouw is, maar nog wel sperma kon produceren. “Het leek me perfect”, zegt Reuben. “Zaaddonatie is een grote beslissing, maar toen wij het vroegen aan de donor voelde het zó goed.” 

‘Eindelijk compleet’

Om de dure behandeling te kunnen betalen, startten de twee een crowdfundingsactie. Al snel werd het benodigde bedrag opgehaald en onderging Reuben een kunstmatige bevruchting. Hierbij wordt het donorzaad in de baarmoeder geplaatst. Reuben raakte zwanger, en nu een jaar later, zit hij met zijn 3 maanden oude baby Jaimy in zijn armen op de zetel. 

Na een gezamenlijke prachtkerst is het kersverse gezin dolblij: “Het heeft zes jaar geduurd, maar eindelijk hebben we een baby in onze armen. Dat was het einddoel. Ik voel me compleet.”

Er zijn al eerder trans mannen bevallen van baby's, maar nog niemand heeft er zo openlijk over gesproken als Reuben en Jay.

Reuben (linksonder) en Jay.
GoFundMe Reuben (linksonder) en Jay.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.