Tramschutter Utrecht liet brief met eigen naam en adres achter in vluchtauto

Gökmen Tanis in de tram
AFP Gökmen Tanis in de tram
De man die op 18 maart vier mensen doodschoot op een tram in Utrecht heeft zichzelf op simpele wijze verraden. Gökmen Tanis had in zijn vluchtauto een brief van het gerecht achtergelaten, met zijn naam en adres op. Zo kwam hij bij de politie razendsnel in beeld als verdachte van de aanslag. 

Na de schietpartij in de tram ging Tanis op vlucht. Hij stapte in een achtergelaten Renault Clio van een gevluchte ooggetuige en ging ervandoor. De auto werd even later door omstanders gesignaleerd in de wijk Ondiep. De auto stond daar met draaiende motor geparkeerd.

Op het dashboard, rechts naast de bestuurdersstoel, zat een briefje geplakt. Daarop stond een handgeschreven tekst, bevestigen ooggetuigen en onderzoeksbronnen: “Voor mijn moslimvrienden. Allahu Akbar.” Volgens het Openbaar Ministerie is die tekst een van de redenen om te denken dat Tanis een terroristisch motief had.

Verkrachting

Volgens bronnen rond het onderzoek gaat het om een afgescheurde brief van het gerecht, gericht aan Tanis. Er staat te lezen dat zijn verkrachtingszaak in de zomer van 2019 zal plaatsvinden. Justitie verdenkt hem ervan dat hij in de nacht van 10 op 11 juli 2017 zijn vriendin Angelique verkracht heeft. 

Rechercheurs zagen op het papiertje ook de naam van Tanis en zijn adres staan. De foto die in het politiesysteem zat, leek op de man die gefilmd was door de beveiligingscamera’s in de tram.

Agenten die Tanis persoonlijk kenden, bevestigden dat het wel degelijk om hem ging. Daarop besloten politie en gerecht de naam en foto van Tanis vrij te geven en kwam er een gigantische klopjacht op gang. Enkele uren later werd hij in een woning aan de Oudenoord opgepakt door een zwaarbewapend team van de politie.

Tekst loopt door onder de foto

Gökmen Tanis
. Gökmen Tanis

Geradicaliseerd?

Rest nog de vraag of Tanis vóór de aanslag geradicaliseerd was. Uit tips die het rechercheteam kreeg, zou hij huiskamerbijeenkomsten bezocht hebben van de Turkse radicaalislamitische Kaplanbeweging. Of hij daar daadwerkelijk geweest is en in hoeverre hij daar beïnvloed werd, is vooralsnog onduidelijk. Minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus bekijkt alvast ook of hij geradicaliseerd kan zijn in de gevangenis in Lelystad.

Vrij onder voorwaarden

Tanis was ten tijde van de aanslag net op vrije voeten. Eind augustus 2017 werd hij aangehouden, ruim een maand nadat de verkrachting plaatsgevonden zou hebben. Op 21 september 2017 werd zijn voorlopige hechtenis geschorst, waardoor hij onder voorwaarden weer vrijkwam.

Een jaar later bleek dat hij niet meegewerkt had aan een persoonlijkheidsonderzoek. Gevolg: op 4 januari van dit jaar kwam hij weer vast te zitten. In hoger beroep werd echter besloten dat hij zijn rechtszaak alsnog in vrijheid mocht afwachten, daardoor kwam hij op 1 maart weer vrij. En dat terwijl Tanis op 24 februari in de gevangenis nog een cipier mishandeld had.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • alain schils

    Geradicaliseerd of niet. Twee mogelijkheden : of opsluiten of terug naar land van herkomst. En ook justitie blijft ongestraft falen. Zeer hoog tijd dat men aan dat fenomeen eens wetten gaat stellen. Grove nalatigheden en fouten worden in de prive bestraft met ontslag. Die pipo's mogen verder doen alsof er niets gebeurd is. Gewoon verder boeren tot er weer een volgend slachtoffer valt. Een mars of kaarsen branden helpt geen bal en is verloren moeite.

  • Luciano Van As

    Wederom hadden onnodige en onschuldige slachtoffers kunnen vermeden worden als justitie zijn job goed had gedaan. Criminelen horen opgesloten te worden ten allen tijden !