Tramschutter Gökmen Tanis mishandelde gevangenisbewaarder

Beeld van Gökmen Tanis, gemaakt door een surveillancecamera in de tram.
AP Beeld van Gökmen Tanis, gemaakt door een surveillancecamera in de tram.
Gökmen Tanis, de verdachte van de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht, heeft vlak voor de aanslag een gevangenisbewaarder mishandeld. Hij heeft daarvoor een ‘disciplinaire straf’ gekregen.

Dat schrijft de Nederlandse minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) in  een brief aan de Tweede Kamer. Hij gaat daarbij in op de omstandigheden voorafgaand aan de aanslag en de reactie van de overheid op de schietpartij. De minister meldt dat er op 25 februari een “geweldsincident” heeft plaatsgevonden in de gevangenis waar Tanis op dat moment vastzat voor een eerdere verkrachtingszaak. Volgens Grapperhaus heeft Tanis zich die dag agressief gedragen ten opzichte van een medewerker.

Straf

Als gevolg daarvan kreeg hij een disciplinaire straf. Grapperhaus heeft niet bekend gemaakt wat die straf precies was. De gevangenisdirectie heeft op 8 maart aangifte gedaan van mishandeling. De minister wil in het belang van het onderzoek geen verdere mededelingen doen over het incident.

Grapperhaus laat verder weten dat hij onderzoek doet naar mogelijke signalen van radicalisering van Tanis. De minister ziet daarin aanleiding om “de werking van het justitiële systeem op een aantal punten nader te evalueren”. Grapperhaus gaat daarbij ook in op de vraag of de verdachte is geradicaliseerd in de gevangenis. 

18 maart 2019

Bij de aanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht vielen op 18 maart vier doden. Eén gewonde, een 20-jarige vrouw uit Utrecht, ligt nu nog in het ziekenhuis. Het is onbekend hoe ze er aan toe is.

Gökmen Tanis moet op 1 juli voor het eerst voor de rechtbank verschijnen. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.