Tragedie op Madeira: eeuwenoude boom valt om tijdens processie, 12 doden

epa
Tijdens een religieus volksfeest op het Portugese eiland Madeira is een eeuwenoude boom omgevallen. Daarbij zijn 12 doden en een 50-tal gewonden gevallen. Dat hebben de lokale autoriteiten in de hoofdstad Funchal laten weten. Sommigen zijn er erg aan toe.

Volgens lokale media is de boom een 200 jaar oude eik, waarvan bekend was dat er een risico was dat die omver zou vallen. Naar verluidt kwam de boom plots naar beneden en raakte die verschillende gelovigen. Die waren kaarsen aan het aansteken vlak bij een fontein.

Het religieuze volksfeest is na het tragische ongeval onderbroken. De regering van Madeira heeft drie dagen van rouw uitgeroepen. Onder de doden zouden ook twee kinderen zijn. Dat meldt een reporter van RTP Madeira. Officiële cijfers zijn er echter nog niet. Van de gewonden, zouden er vier erg aan toe zijn.

Het incident vond deze middag rond 12 uur plaats, tijdens Festa da Senhora do Monte, een religieus festival in de hoofdstad Funchal. Het feest trekt jaarlijks duizenden bezoekers, waaronder ook veel buitenlanders. Het is hét zomerfestival van Madeira, waar ook hoogwaardigheidsbekleders present tekenen.

Het feest wordt telkens op 14 en 15 augustus gehouden ter ere van de jonkvrouw van Monte, de patroonheilige van Funchal. De straten en kerken in de bergen van Monte worden dan overvloedig versierd met bloemen, er zijn talrijke standjes en een religieuze processie met duizenden pelgrims. Nadat de processie vorig jaar al werd geannuleerd, door zware bosbranden in de streek, wordt het festival ook dit jaar getroffen door een tragedie. 

Ooggetuigen melden dat de eik al zeker twee jaar vasthing met een stalen kabel aan een andere boom en dat bewoners eerder al hadden gewaarschuwd voor het gevaarte. "De autoriteiten deden echter niets met onze klachten", klinkt het bij een van de mannen die het zag gebeuren.

De eik viel om op een plaats waar verkopers stalletjes hadden met kaarsen.
epa De eik viel om op een plaats waar verkopers stalletjes hadden met kaarsen.
epa
epa
epa