Traditiegetrouw barst in Nederland de discussie los: Apeldoorn voor rechter gedaagd om -gebrek aan- zwarte pieten bij landelijke intocht Sint

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn zullen volgende week alleen roetveegpieten te zien, geen volledig zwart geschminkte pieten.
ANP Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn zullen volgende week alleen roetveegpieten te zien, geen volledig zwart geschminkte pieten.
Het begint stilaan een traditie te worden in Nederland: november is de "zwartepietendiscussiemaand". Deze keer wordt die afgetrapt door een nog onbekende bezwaarmaker die de gemeente Apeldoorn voor de rechter daagt vanwege de kleur van de pieten tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas volgende week zaterdag.

Niet omdat de pieten tijdens die intocht zwart zijn, maar omdat er alleen zogenaamde roetveegpieten te zien zullen zijn. De bezwaarmaker wil dat de vergunning voor de intocht wordt geschrapt, zegt een woordvoerder van de gemeente.

De Nederlandse publieke omroep NTR besloot in september dat er geen zwarte pieten meer bij de intocht zullen zijn. Daartegen kwamen in Apeldoorn twee bezwaren binnen. Organisaties als anti-islambeweging Pegida en de Nederlandse Volks Unie NVU roepen bovendien op om als Zwarte Piet naar Apeldoorn te komen. Volgens de gemeente zijn deze groeperingen niet naar de rechter gestapt. Het gaat om een van de twee bezwaarmakers, maar een woordvoerder wilde vandaag nog niet zeggen wie dat is.

Neutraal

Apeldoorn stelt zich nadrukkelijk neutraal op in de pietendiscussie, blijkt uit antwoorden op die kwestie op de internetpagina van de gemeente. “Als lokale overheid hebben we niet de pretentie om Nederland voor te schrijven wat de norm voor het uiterlijk van Piet zou moeten zijn. Of wat de toekomst van het sinterklaasfeest zou moeten zijn. Wat wij wel zien is dat de Apeldoornse samenleving de afgelopen jaren de weg van geleidelijke verandering volgde. Dit maakt dat wij geen moeite hebben met het volgen van de ontwikkeling die de NTR voorstaat”, schrijft de gemeente.

Of er in Apeldoorn volgend jaar ook alleen roetveegpieten zijn, moet de samenleving beslissen, aldus de gemeente. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die de laatste jaren demonstreerde bij de landelijke intocht vanwége zwarte pieten, is juist heel tevreden over de roetveegpieten in Apeldoorn. De actiegroep is volgende week dan ook niet daar actief, maar wel in andere Nederlandse gemeenten waar Sinterklaas nog zwarte hulpjes heeft.

De rechtbank bestudeert volgens een woordvoerder vandaag de ingediende stukken voor een zitting. De rechtbank in Arnhem behandelt de zaak donderdag.

ANP6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  Voor mij is Zwarte Piet zwart, en hij zal zwart blijven. En die anti Zwarte Pieten onnozelaars doen maar op !

 • Jef Van De Plas

  Dat er eens een rechter zegt tegen de kleine geesten van beide kanten, dat ze moeten opkrassen en de de tijd van rechtbanken voor enrnstiger zaken niet moeten hypothykeren voor dergelijke doordrammerij.

 • Jef Denijs

  De groepen die de meeste centen opstrijken, willen dan ook nog eens dat onze tradities verdwijnen. Keer dan terug naar je roots dan heb je er geen last meer van.

 • Christian Lebis

  Sinterklaas overslaan, je zit eind oktober met Halloween waarbij kinderen een hoop snoep krijgen, en in december met kerstmis. Kinderen gaan op termijn toch meer waarde hechten aan kerst en Halloween dan aan Sint gezien het overwicht van die 2 feestdagen in populaire (vooral Amerikaanse) cultuur, als sint al genoemd wordt in Amerikaanse media dan gaat het over racisme en slavernij en blackface etc.... We kunnen het Sint feest langzaam laten sterven zoals drie koningen of sint maarten.

 • Anne Onsia

  Aangezien de pieten van de sint vrijgekochte Ethiopische kindslaven waren, zijn die zwart. Zwart als roet, maar niet van het roet. Bij de sint waren het dus geen slaven, maar knechten, betaalde arbeiders dus. Maar wel zwart. Of het dan nodig is om ze in die rare middeleeuwse Spaanse tenuetjes te steken, met dikke rode lippen en een gouden oorring, en als niet al te slim te portretteren, dat is nog een andere vraag.