Tot 50 IS-leden gedood bij Egyptische bombardementen in Libië

Egypte en Frankrijk willen vergadering VN-Veiligheidsraad

De Egyptische staatstelevisie toonde beelden van gevechtsvliegtuigen die hun basis verlaten om IS-doelen te bombarderen.
AFP De Egyptische staatstelevisie toonde beelden van gevechtsvliegtuigen die hun basis verlaten om IS-doelen te bombarderen.
Het Egyptische leger heeft vanmorgen vroeg als reactie op de onthoofding van 21 Egyptische christenen verschillende doelen van terreurgroep IS gebombardeerd in Libië. Dat heeft het Egyptische leger gemeld. Daarbij zouden veertig tot vijftig IS-strijders zijn omgekomen. Volgens de Libische luchtmacht namen ook eigen toestellen aan de raids deel. De gevechtsvliegtuigen hebben doelwitten in de omgeving van de steden Benghazi en Sirte aangevallen, zei generaal Saqr al-Jurushi aan de Libische nieuwssite al-Wasat.

Vooral kampen, trainingsplaatsen en wapenopslagplaatsen van IS werden gebombardeerd. Een commandant van de luchtmacht die loyaal is aan de officiële Libische regering, zei dat er bovendien nog meer bombardementen zullen volgen. Volgens nieuwszender al-Jazeera vielen de gevechtsvliegtuigen ook doelen aan bij de Oost-Libische stad Derna. Die stad wordt beschouwd als een bastion van een terreurgroep, die in oktober vorig jaar trouw zwoer aan de IS. Die heeft zich naar eigen zeggen nu opgesplitst in een Oost- en West-Libische staat in dienst van de IS.

Egypte zwoer gisteren al wraak na de executie van 21 koptische christenen op een strand in Libië. De video zou zijn opgenomen in de buurt van Tripoli. "We staan ten zuiden van Rome'', aldus een beul. De 21 werkten als gastarbeider in Libië. President Abdel Fatah al-Sisi van Egypte had al gezegd dat zijn land het recht heeft om op de moordpartij te reageren op een manier die het passend acht. De Egyptische overheid kondigde kort na de publicatie van de video zeven dagen van nationale rouw af.

De Amerikanen meldden eerder dat er afgelopen weekend in Syrië elf bombardementen zijn uitgevoerd op stellingen van IS door de internationale coalitie.

De aanvallen zijn een reactie op de onthoofding van 21 koptische christenen uit Egypte door IS, op een strand in Libië.
rv De aanvallen zijn een reactie op de onthoofding van 21 koptische christenen uit Egypte door IS, op een strand in Libië.

Het is echter de allereerste keer dat er stellingen van IS aangevallen worden in Libië. In Libië woedt al maanden een bloedige burgeroorlog, twee regeringen in Tripoli en Tobroek maken aanspraak op de macht. Het reguliere Libische leger strijdt aan de kant van de internationaal erkende regering in Tobroek. Tobroek is de officiële bondgenoot van Caïro, de tegenregering in Tripoli wordt door Egypte genegeerd.

De Franse president Hollande heeft vanmorgen getelefoneerd met zijn Egyptische collega Al-Sisi om de situatie te bespreken. Beide leiders roepen de VN-veiligheidsraad op om snel bijeen te komen om nieuwe maatregelen te treffen "tegen het gevaar van IS". De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Sameh Shoukry, pleit intussen voor een "stevige interventie" in Libië. Met die boodschap trekt hij naar Washington waar er van woensdag tot vrijdag een antiterreurtop plaatsvindt.

President Abdel Fattah al-Sissi had zondagavond de Nationale Defensieraad in spoedzitting bijeengeroepen, en gezworen dat de "moordenaars" op "gepaste" manier zouden worden gestraft.
AP President Abdel Fattah al-Sissi had zondagavond de Nationale Defensieraad in spoedzitting bijeengeroepen, en gezworen dat de "moordenaars" op "gepaste" manier zouden worden gestraft.