Tot 3 miljoen Hongkongers kunnen zich in UK vestigen wanneer China plannen doorzet

Boris Johnson vloog in 2013 in zijn toenmalige hoedanigheid als Londens burgemeester in een helikopter boven Hongkong, de voormalige Britse kroonkolonie die sinds juli 1997 aan de Volksrepubliek China is overgedragen.
AP Boris Johnson vloog in 2013 in zijn toenmalige hoedanigheid als Londens burgemeester in een helikopter boven Hongkong, de voormalige Britse kroonkolonie die sinds juli 1997 aan de Volksrepubliek China is overgedragen.
De Britse premier Boris Johnson heeft beloofd de Britse immigratiewetgeving te veranderen om zo Hongkongers te helpen als Peking zou doorgaan met de plannen om een omstreden veiligheidswet in Hongkong in te voeren. Dat schrijft Johnson in een opiniestuk in de South China Morning Post.

De Britse premier herhaalde de belofte van Groot-Brittannië om houders van overzeese Britse paspoorten in Hongkong een weg naar het Britse staatsburgerschap te geven, waardoor ze zich in het Verenigd Koninkrijk kunnen vestigen. Er zijn ongeveer 350.000 houders van zo’n paspoort in Hongkong, meldde buitenlandminister Dominic Raab eerder. Johnson zegt nu dat nog eens 2,5 miljoen Hongkongers ervoor in aanmerking komen. Britse media spreken van een totaal aantal van drie miljoen mensen.

Het Verenigd Koninkrijk zal niet weglopen van de bevolking van Hongkong als China een nationale veiligheidswet oplegt die in strijd is met internationale verplichtingen van Peking. Dat zei premier Boris Johnson woensdag.

“Hongkong is een succes omdat de mensen vrij zijn”, schreef Johnson in The Times. “Als China doorgaat, zou dit in directe strijd zijn met zijn verplichtingen uit hoofde van de gezamenlijke verklaring, een wettelijk bindend verdrag dat is geregistreerd bij de Verenigde Naties.”

Een demonstrante in Hongkong laat haar Brits overzees paspoort zien. Op de beschermingshoes van haar smartphone staat de voormalige vlag van Honkong, toen de miljoenenstad nog onderdeel was van de Britse kroon.
AP Een demonstrante in Hongkong laat haar Brits overzees paspoort zien. Op de beschermingshoes van haar smartphone staat de voormalige vlag van Honkong, toen de miljoenenstad nog onderdeel was van de Britse kroon.

Het Chinese parlement keurde vorige week een besluit goed om wetten voor Hongkong te maken om opruiing, afscheiding, terrorisme en buitenlandse inmenging in te dammen. Beveiligings- en inlichtingenagenten van het vasteland kunnen dan voor het eerst in de miljoenenstad gestationeerd zijn.

Augustus

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominc Raab had dinsdag China al opgeroepen om af te stappen van de idee om de wet in te voeren. De wet zou al in augustus ingevoerd kunnen worden, als de regering in Peking doorzet met de plannen. Dat zou, volgens waarnemers, het einde zijn van het “één land, twee systemen”-regime.

De voormalige Britse kolonie Hongkong maakt sinds 1997 deel uit van de Volksrepubliek China, maar heeft meer vrijheden dan andere delen van het land. “Veel mensen in Hongkong vrezen dat hun manier van leven - die China beloofde te respecteren - wordt bedreigd”, zei Johnson.

“Als China doorgaat met het aanwakkeren van hun angsten, dan kan Groot-Brittannië niet met een gerust geweten de schouders ophalen en weglopen; in plaats daarvan zullen we onze verplichtingen nakomen en een alternatief bieden”, zei hij.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei woensdag dat Groot-Brittannië geen jurisdictie of toezicht heeft over Hongkong en dat elke bedreiging voor de stabiliteit en welvaart van de stad afkomstig is van buitenlandse krachten.

Herdenking Tiananmen verboden

Dinsdag verbood de pro-Chinese regering van Hongkong voor het eerst in 30 jaar de herdenking van het bloedige neerslaan van de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede (het Tiananmenplein)  in Peking in 1989, waarbij duizenden doden vielen.  Vanwege het risico op verspreiding van het coronavirus, luidde het.  De organisator van de herdenking, een pro-democratische beweging, zegt dat leden toch op 4 juni naar Victoria Park zullen gaan om een moment stilte te houden.

Lees ook:  China gaat in “tegenaanval” na aankondigingen van Trump over veiligheidswet in Hongkong
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Meert Dominique

  Konrad Dobson, de opium oorlog vergeten? De Hong Kongers zullen inderdaad de beste jobs in de UK van de Britten wegkappen. Of de Brexiteers daarmee zo blij zullen zijn is weinig waarschijnlijk.

 • Konrad Dobson

  Goeie zaak. Hong Kongers zijn goeie werkers en zullen goed hun best doen in te burgeren. Plus de meesten kunnen al heel vlot Engels. Gaan ongetwijfeld een meerwaarde zijn aan de Britse economie. @Jozef: De Britten hebben Hong-Kong gemaakt wat het vandaag is. Er is een reden waarom China een authoritaire communistische staat is en Hong-Kong een super succesvolle capitalistische democratie, gebaseerd op Brtise commonlaw.

 • Jozef Willem Hazel

  Wat hebben de Britten eigenlijk in Hong-Kong te zoeken? Zij zijn daar toch niet geboren? De Chinezen hebben toch ook nooit Engeland gekoloniseerd en er opiumoorlogen gevoerd?