Tornado mogelijke oorzaak dodelijke scheepsramp China

EPA
De scheepsramp op de Yangtse-rivier in het centrum van China, waarbij een schip met meer dan 450 personen aan boord zonk, is waarschijnlijk veroorzaakt door de passage van een kleine tornado. Dat zeiden verantwoordelijken van de Chinese weerdienst.

Het district Jianli, in de centrale provincie Hubei, is getroffen door het fenomeen, dat zeldzaam is in China. De tornado verplaatste zich heel snel, met windsnelheden van meer dan 117 km per uur en neerslag van meer dan 64 mm in een uur, aldus het staatsbureau voor meteorologie. Een werknemer van het bureau zei dat alle verantwoordelijken voor het dossier naar de plaats van het drama zijn gestuurd.

Het Chinese woord dat het nationale agentschap gebruikt, kan door 'cycloon' vertaald worden. De term is dan ook in de officiële Engelstalige Chinese pers gebruikt, maar de omschrijving van het fenomeen komt overeen met dat van een tornado.

De tornado duurde tussen 15 en 20 minuten op het ogenblik dat het vaartuig kapseisde. Het weersfenomeen had een diameter van ongeveer een kilometer, was "regionaal, van beperkte omvang en plotseling veroorzaakt", aldus het bureau. De exacte locatie en het traject zijn niet verduidelijkt.

Tornado's komen vaak voor in de Verenigde Staten, maar in China zijn ze eerder zeldzaam. Soms vinden ze plaats in provincies zoals Hubei, aldus nog een verantwoordelijke van het bureau.

Meer dan 430 mensen blijven vermist, slechts veertien opvarenden konden gered worden.