Tories in Hogerhuis laten verzet tegen brexit-wet vallen, Johnson gaat in campagnemodus

Premier Johnson leed gisteren twee nieuwe nederlagen in het parlement: dat keurde een verbod op een 'no deal' goed, en ontzegde hem nieuwe verkiezingen.
EPA Premier Johnson leed gisteren twee nieuwe nederlagen in het parlement: dat keurde een verbod op een 'no deal' goed, en ontzegde hem nieuwe verkiezingen.
De Conservatieve Partij van de Britse premier Boris Johnson laat haar verzet in het Hogerhuis tegen de wet die een 'no deal'-brexit moet uitsluiten, vallen. Johnson beet gisterenavond in het zand toen die wet werd goedgekeurd in het Lagerhuis en het ziet er nu naar uit dat de tekst dus ook door het Hogerhuis zal aangenomen worden. De Conservatieven lijken ondertussen al in campagnemodus te zitten voor de eventuele vervroegde verkiezingen.

De Tories in het Hogerhuis hadden aangekondigd de behandeling van de wet te zullen blokkeren door te gaan filibusteren, eindeloos debatteren. Maar vannacht raakte bekend dat de wet tegen morgenavond 18 uur (Belgische tijd) goedgekeurd moet geraken, waarna hij maandag finaal door het Lagerhuis kan worden aangenomen, vlak voor de werkzaamheden van het parlement voor vijf weken opgeschort worden. Als ook de Queen haar goedkeuring aan de wet hecht, zou in principe juridisch verhinderd moeten zijn dat het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de Europese Unie kan crashen.

Volgens de nieuwe wet kan een 'no deal' alleen maar als het Britse parlement daar expliciet mee instemt. Doet het dat niet, dan moet premier Johnson de Europese leiders volgende maand om nieuw brexit-uitstel verzoeken. Hij krijgt wel de kans om op de Europese top van 17 en 18 oktober een nieuw terugtrekkingsakkoord te sluiten, maar het ziet er niet naar uit dat dat zal gebeuren.

Verkiezingen of niet?

Het is niet duidelijk hoe het nu verder moet met de brexit. Het kabinet van Johnson kondigde vanochtend alvast een nieuwe speech van de premier aan waarin hij duidelijk zou moeten maken "voor welke vitale keuze ons land staat". Johnson zou volgens een woordvoerder weigeren om Europa om nieuw uitstel te vragen en Labour-leider Jeremy Corbyn ervan willen beschuldigen de Britten op een "laffe manier" nieuwe verkiezingen te ontzeggen.  

Johnson noemt het “een belediging van de democratie” dat Corbyn er niet mee wil instemmen verkiezingen te houden. “Het is duidelijk dat de enige mogelijkheid is om terug te gaan naar de mensen en hen de gelegenheid te geven om te beslissen wat ze willen”, zei hij.

Een motie van Johnson om het parlement te ontbinden en op 15 oktober vervroegde verkiezingen te houden, werd gisteren weggestemd door het Lagerhuis omdat de oppositie eerst de garantie wil hebben dat een 'no deal' vermeden is. De belangrijkste vraag lijkt nu te zijn wanneer Corbyn en Labour wél met nieuwe verkiezingen zullen instemmen: na de definitieve goedkeuring van de nieuwe wet, of later, bijvoorbeeld nadat de brexit opnieuw uitgesteld is. 

De oppositiepartij lijkt over die vraag intern verdeeld te zijn. Sommigen willen ook op 15 oktober naar de stembus, anderen denken eerder aan november. Dan zou Johnson beschadigd zijn omdat hij de brexit opnieuw heeft moeten uitstellen. Al zweert hij zelf dat nooit te zullen doen.

Zal Labourleider Jeremy Corbyn uiteindelijk wel voor verkiezingen stemmen?
EPA Zal Labourleider Jeremy Corbyn uiteindelijk wel voor verkiezingen stemmen?

Campagne

Ondanks de onduidelijkheid over eventuele verkiezingen, zitten de Tories ondertussen dus wel al volop in campagnemodus. Nu al is duidelijk hoe Johnson de verkiezingen zal willen framen: kies voor Jeremy Corbyns “overgavewet" die “meer gepraat, meer uitstel en meer onbeslistheid” betekent, of kies voor Boris Johnson die voor de brexit zal zorgen op 31 oktober “zodat we Groot-Brittannië terug op weg kunnen zetten naar een betere toekomst”.

De partij gokt er daarmee op dat de Britten het gepalaver over de brexit na drie jaar meer dan beu zijn, en er nu gewoon een eind aan willen breien. En dat terwijl Labour gisteren een wet liet goedkeuren die voor nog meer gesprekken en uitstel zal zorgen. De wet “zou in wezen de grootste democratische stemming in onze geschiedenis tenietdoen, namelijk het referendum van 2016", aldus de woordvoerder van Johnson vanmorgen.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan van Bokhoven

  In deze situatie is een nieuw referendum op zijn plaats waar de meerderheid van de bevolking kan beslissen over zijn lot. Verkiezingen, dat is eigenbelang en politieke spelletjes. Is het tegenargument als zou de Britse bevolking haar mening al in het eerste referendum hebben uitgesproken wel juist in een land dat intern nog nooit zo hard verdeeld is? Inzicht komt met de jaren. Laat de mensen een tweede kans om hun mening te geven, los van partijgebonden belangen en politieke spelletjes.

 • dirk declercq

  Opportunist Johnson heeft de Britten al voorgelogen van bij de aanvang. En velen lopen daar in. De hoofdzaak in zijn streven is eigenbelang en zijn gedacht krijgen. Meer niet.

 • felix strackx

  Een deal sluiten met de hooghartige Merkel en Macron is sowieso onmogelijk. Beter dan elke keer te gaan bedelen en vernederd te worden is er direct de stekker uit te trekken. Go Boris, go!

 • roger casteleyn

  Het referendum was de grootste ondemocratische leugen uit de hele Britse parlementaire geschiedenis. Wat is de verborgen agenda van liegende Boris en waar zit zijn persoonlijk profijt, dat zijn de echte vragen die elke Brit zich moet stellen.

 • Maurice Keukelaers

  Hopelijk zegt de EU op 31/10 dat het "over en out" is en dat er dus een no-deal brexit is. De klucht heeft lang genoeg geduurd.