Topvrouw Korean Air mogelijk drie jaar in cel vanwege nootjes in zakje

Cho Hyun-ah, voormalig vicepresidente van Korean Air.
REUTERS Cho Hyun-ah, voormalig vicepresidente van Korean Air.
De topvrouw van Korean Air die woest werd omdat ze nootjes in een zakje kreeg geserveerd, dreigt drie jaar in de cel te verdwijnen. Het Openbaar Ministerie in Seoul eiste vandaag deze forse straf omdat Heather Cho de vliegveiligheid in New York in gevaar zou hebben gebracht.

Cho, vicepresident en de oudste dochter van de topman van Korean Air, liet op 5 december een toestel terugkeren naar de gate op vliegveld John F. Kennedy in New York. Ze had ruzie met de bemanning in de eerste klas omdat ze haar macademia-nootjes niet op een schotel kreeg geserveerd maar in een ordinair plastic zakje. Het toestel was toen al aan het taxiën. 

Cho eiste dat de hoofdpurser van het vliegtuig werd gehaald. Na terugkeer in Seoul, viel Cho diep en was ze gedwongen haar functies neer te leggen. Ook begon het OM een strafrechtelijk onderzoek. Tijdens de rechtszaak verdedigde ze haar gedrag door te zeggen dat de bemanning de juiste procedures niet had opgevolgd. Ook zei Cho dat ze zo reageerde omdat ze zo begaan was met haar werk voor de nationale luchtvaartmaatschappij.

De vader van Cho, die topman is van Korean Air,vlak voor zijn getuigenis in de rechtszaal.
REUTERS De vader van Cho, die topman is van Korean Air,vlak voor zijn getuigenis in de rechtszaal.

Slaven

Werknemers van Korean Air schetsten tijdens de zittingen een weinig vleiend beeld van de voormalige vicepresident. Park Chang-jin, de hoofdpurser op de New York-vlucht, zei dat hij en andere werknemers door Cho werden behandeld als "slaven". Een ander bemanningslid zei dat de dochter van topman Cho Yang-ho zich in het toestel gedroeg als een "woeste tijger". Cho erkende dat ze een voorwerp naar een bemanningslid had gegooid.

Het Openbaar Ministerie wil ook dat een bestuurslid van de maatschappij, Yeo Woon-jin, twee jaar cel krijgt. Hij zou de bemanning onder druk hebben gezet om de zaak in de doofpot te stoppen. Ook zou hij personeelsleden hebben gevraagd te liegen tegen onderzoekers van het ministerie van Transport. Zij deden onderzoek naar de kwestie.