Ga naar de mobiele website
^ Top

Toppiloot komt om bij mysterieuze crash in beruchte 'Area 51' in Nevada

USAF/Reuters
De dood van een Amerikaanse toppiloot begin deze maand is gehuld in mysterie. Het duurde drie dagen vooraleer de autoriteiten hebben toegegeven dat er een crash had plaatsgevonden nabij 'Area 51'. De Amerikaanse luchtmacht doet bovendien geheimzinnig over het type toestel waarmee hij vloog.

Area 51 is beroemd en berucht. Maar wat gebeurt er echt? Het geheime project van het Amerikaans leger spreekt tot de verbeelding. De site wordt vaak geassocieerd met Ufo's en complottheorieën.

Geen pottenkijkers
Het bijzonder goed afgeschermde terrein in de woestijn in de staat Nevada wordt gebruikt om allerlei testen uit te voeren met geavanceerd militair materieel. Pottenkijkers zijn dan ook niet gewenst.

Dinsdag kwam luitenant Eric Schultz om het leven nadat zijn toestel neerstortte op zo'n 200 km van de Nellis Air Force Base en in de buurt van Area 51. Het feit dat de Amerikaanse luchtmacht de dodelijke crash pas drie dagen later - op 8 september - meldde, is zeer ongebruikelijk. Bovendien werd geen enkele aanwijzing gegeven over welk type vliegtuig het ging.

Een dag later crashten twee A-10C Thunderbolt II toestellen in hetzelfde gebied. Beide piloten konden zich redden. Daarover postte de Nellis Air Force Base meerdere tweets. Over het ongeval van luitenant Schultz werd in eerste instantie angstvallig gezwegen.

Een F-35A Lightning II van de Amerikaanse luchtmacht in Nevada
REUTERS Een F-35A Lightning II van de Amerikaanse luchtmacht in Nevada
Nellis Air Force Base
AFP Nellis Air Force Base

Geen wonder dat het bizarre incident de speculaties voedde. Volgens Amerikaanse media was de 44-jarige Schultz één van de eerste piloten die mocht vliegen met een F-35 gevechtsvliegtuig. Vervolgens werd geopperd dat het zou gaan over de eerste crash ooit van dergelijk toestel. Dat zou grote imagoschade betekenen voor Lockheed Martin. De vliegtuigfabrikant voert momenteel wereldwijd gesprekken om verkoopdeals te sluiten. Een crash zou een ferme streep door de rekening betekenen van het miljardenproject.

Een functionaris van de Amerikaanse luchtmacht heeft ondertussen ontkend dat het een F-35 model betrof. Maar welk type toestel was het dan wel?

Verdere verklaringen over het incident worden niet meer verwacht waardoor de geruchtenmolen op volle toeren blijft draaien.

Russisch toestel
Het is mogelijk dat Schultz een testvlucht maakte met een nieuw experimenteel toestel. Het zou dan kunnen gaan om een prototype van de langeafstandsbommenwerper B-21 Raider. Volgens een andere theorie is er zowaar een Russisch model in het spel van het type Sukhoi SU-27 Flanker-B dat bestuurd werd door Schultz tijdens die noodlottige vlucht.

Officieel hebben de Russen nooit een gevechtsvliegtuig aan de Amerikanen geleverd. Maar eind vorig jaar doken enkele foto's op van een gevechtstraining met een Amerikaanse F-16 en een Russische SU-27 boven Area 51.

Volgens het vakblad 'Air Force Montly' beschikt de Amerikaanse luchtmacht al enkele jaren over een Russisch gevechtsvliegtuig. Verschillende bronnen vermoeden dat de aankoop geschiedde via Wit-Rusland of Oekraïne.

Meer over15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jurgen Van Den Bergh

  Je dacht toch niet dat ze gingen vertellen wat daar is neergestort. Ik ben al een paar keer aan de rand van Area 51 geweest langs de Extraterrestrial Hwy tot in Rachel. Er vliegt daar 's avonds regelmatig wat boven de woestijn. Zelf heb ik nog niks gezien, maar je mag gerust zijn dat zij mij wel gezien hebben vanop de heuvelkam. En die ongemarkeerde Boeings die dagelijks vertrekken vanuit North Las Vegas Airport vervoeren het werkvolk van en naar de basis.

 • philippe decock

  F35 gaat grootste miskoop zijn. Gewoon bij General Dynamics gloednieuwe F16's kopen met moderne electronica. F35 kost 5000€ per vlieguur. F16 2000€. F35 gaat leiden tot minder vlieguren en minder ervaring betekend meer ongevallen.

 • D V

  Jan van de Velde die Boeings dat is personeel dat dagelijks ter plaatse wordt gebracht

 • kiki dee

  Nu maar denken dat enkel Amerika zulke gebieden heeft?! Nee toch, niet naïef zijn hé.

 • Sam Maertens

  Tijd voor X-Files!!

Gesponsord

Meld een bug