Topoverleg tussen Kerry en Iraanse collega over atoomprogramma

AFP
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zondag in Genève zijn Iraanse collega Mohammed Dzjawad Sarif ontmoet voor nieuwe onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma.

Aan het overleg nemen voor het eerst ook de Amerikaanse Energieminister Ernest Moniz en het hoofd van het Iraanse atoomprogramma Ali Akbar Salehi deel. De voorbije dagen waren er intensieve gesprekken tussen de viceministers van Buitenlandse Zaken van beide landen.

Eveneens zondag waren er in de Zwitserse stad onderhandelingen tussen de plaatsvervangende ministers van Buitenlandse Zaken van Iran, de vijf vetomachten in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en Duitsland.

Tegen einde maart moet er een politieke en tegen juli een alles omvattend akkoord komen in de al twaalf jaar durende strijd rond het Iraanse atoomprogramma.

Kerry heeft er voor de ontmoeting voor gewaarschuwd dat de VS de onderhandelingen zullen afbreken indien er tegen maart geen wezenlijke vooruitgang is geboekt. Sharif zei tegenover Iraanse media dat Teheran ofwel een alles omvattend ofwel geen akkoord wil.

Punt van twist blijft hoeveel uranium Iran zelf mag verrijken. Het Westen wil vooral voorkomen dat Iran een atoombom zou ontwikkelen. Teheran bestrijdt dit en vordert van zijn kant een precieze kalender voor het opheffen van de verlammende economische sancties.

Punt van twist blijft hoeveel uranium Iran zelf mag verrijken