Topoverleg in Berlijn over Griekenland

EPA
In Berlijn heeft gisterenavond topoverleg plaatsgevonden over Griekenland. Duits bondskanselier Merkel zat er samen met de Franse president Hollande en Europees Commissievoorzitter Juncker. Ook IMF-topvrouw Christine Lagarde was van de partij, net als ECB-voorzitter Mario Draghi. Samen vertegenwoordigen zij de trojka, de belangrijkste schuldeisers van Griekenland.

Over de inhoud van de gesprekken lekte officieel niets uit, er zou "een stand van zaken" zijn opgemaakt over Griekenland. De vijf kwamen overeen dat ze hun werk de volgende dagen voortzetten en in nauw contact blijven, luidde het na afloop van de vergadering.

Volgens de Duitse krant Die Welt en het Duitse persagentschap DPA werd Griekenland een "ultiem compromisvoorstel" gedaan. Grieks premier Alexis Tsipras was niet op de vergadering aanwezig, maar hij zou wel een telefoontje verwacht hebben. Ook zondagavond vond er al telefonisch overleg plaats, dat naar verluidt "constructief" was.

Griekenland heeft dringend geld nodig, maar vooraleer de schuldeisers een nieuwe schijf steun vrijmaken eisen ze eerst structurele hervormingen. Het is niet duidelijk of het "compromisvoorstel" van de trojka voor een deblokkering zal zorgen. De tijd dringt alvast, want vrijdag moet Athene een schuld van 300 miljoen euro aan het IMF aflossen, terwijl er nog amper geld in de staatskas zit. Voor de hele maand juni moet Griekenland op zoek naar 1,6 miljard euro.