Topontmoeting in Minsk in "uitgebreid formaat" voortgezet

Alexander Lukashenko, Russisch president Vladimir Putin, Duits Bondskanselier Angela Merkel, Frans president Francois Hollande and Oekraïens president Petro Poroshenko.
AFP Alexander Lukashenko, Russisch president Vladimir Putin, Duits Bondskanselier Angela Merkel, Frans president Francois Hollande and Oekraïens president Petro Poroshenko.
Bij de topontmoeting in Minsk over een vreedzame oplossing voor de crisis in Oost-Oekraïne zijn de deelnemers na onderhandelingen in beperkte kring overgeschakeld naar gesprekken in "uitgebreid formaat". Bondskanselier Angela Merkel, en de presidenten Vladimir Poetin (Rusland), Petro Porosjenko (Oekraïne) en François Hollande (Frankrijk) hebben nu ook hun ministers van Buitenlandse Zaken aan tafel ontboden.

Volgens het bureau van de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko, die als gastheer fungeert, zouden de gesprekken kunnen uitmonden in een gemeenschappelijke verklaring. Hoe lang de ontmoeting nog zal duren, is koffiedik kijken.

De onderhandelingen in Minsk worden overschaduwd door nieuw geweld in het oosten van Oekraïne. In Donetsk, een bastion van de pro-Russische separatisten, is een ziekenhuis vanavond getroffen door een obus. Eén burger kwam daarbij om het leven. Een verpleegster raakte gewond, en vijf patiënten werden ontzet, aldus een woordvoerster van de regering van de rebellen.

Staakt-het-vuren

De separatistische leiders Igor Plotnizki en Aleksander Sachartsjenko zijn trouwens ook in Minsk neergestreken. Hun rol daar is voorlopig onduidelijk. Mocht het tot een doorbraak in de onderhandelingen komen, zijn beiden bereid om het akkoord te ondertekenen, dixit een woordvoerder van de separatisten in Donetsk. De regering in Kiev wil niet weten van rechtstreekse gesprekken met de opstandelingen die ze al herhaaldelijk als "terroristen" bestempeld heeft. 

De contactgroep voor Oekraïne, waarin Rusland, Oekraïne en de OVSE samenwerken, bereidt volgens een zegsman een apart document voor waarin alle partijen beloven zich te houden aan het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne, waartoe vorig jaar september eveneens in Minsk werd besloten. Ook de pro-Russische separatisten stemden toen met dat bestand in.

Het Duitse nieuwsvideokanaal RuptlyTV zendt via YouTube live beelden uit vanuit Minsk.