Topfunctionaris Pentagon neemt ontslag “op verzoek van Trump”

Archiefbeeld, John Rood.
AP Archiefbeeld, John Rood.
Een topfunctionaris van het Pentagon heeft vandaag ontslag genomen, naar eigen zeggen op verzoek van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij was indirect betrokken geraakt bij het Oekraïense schandaal dat leidde tot een vergeefse afzettingsprocedure tegen Trump.

Onderminister John Rood verklaarde dat Oekraïne voldoende hervormingen had doorgevoerd om in aanmerking te komen voor 250 miljoen dollar (omgerekend zo’n 231 miljoen euro) aan militaire hulp. Dat ondermijnde het argument van Trump dat de fondsen waren opgeschort uit bezorgdheid over corruptie, en niet om Kiev onder druk te zetten om een onderzoek in te stellen naar zijn politieke rivalen, zoals de Democraten beweerden.

In een brief aan de president zei Rood dat hij van Defensie-minister Mark Esper had gehoord "dat u mijn ontslag heeft gevraagd als onderminister van Defensie voor beleidszaken". "Hogere bestuursfunctionarissen benoemd door de president dienen tot genoegen van de president, en daarom, zoals u hebt gevraagd, dien ik mijn ontslag in met ingang van 28 februari 2020," schreef hij.

Er is geen reden gegeven voor het verzoek van de president aan Rood om af te treden. Maar het volgt op soortgelijke acties van het Witte Huis tegen nationale veiligheidsfunctionarissen die tijdens hoorzittingen in de impeachmentprocedure over Oekraïne getuigden.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Diane Bernaerts

    De zoveelste die ontslagen wordt omdat hij gewoon de waarheid verteld heeft! Trump heeft zich ontpopt tot een echte despoot. Dit kan toch niet blijven duren?

  • Carin Desmet

    Trump ontslaat ieder of bedreig ze dat ze ontslag zelf nemen. Ieder die Trump zijn ware openbaar maakt is de dupe