Topdiplomaat Noord-Korea niet door Kim Jong-un omgebracht, maar zit wel vast

Kim Hyok-chol zit vast, maar werd niet geëxecuteerd zoals Zuid-Koreaanse kranten eerder meldden.
EPA Kim Hyok-chol zit vast, maar werd niet geëxecuteerd zoals Zuid-Koreaanse kranten eerder meldden.
De Noord-Koreaanse speciale gezant voor de Verenigde Staten, Kim Hyok-chol, blijkt niet geëxecuteerd te zijn, zoals de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo eerder meldde. Hij leeft, maar zit wel vast en is onderwerp van onderzoek. 

De Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo meldde vrijdag dat Kim Hyok-chol in maart met vier andere medewerkers van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ter dood was gebracht. De vijf worden verantwoordelijk gehouden voor het mislukken van de onderhandelingen tijdens de top tussen de VS en Noord-Korea in februari. 

Veiligheidsdiensten van het stalinistisch geregeerde land onderzoeken de rol van Kim bij de ontmoeting in het Vietnamese Hanoi tussen president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De ontmoeting werd plots afgebroken zonder dat er een overeenkomst werd gesloten tussen de twee leiders. 

De meegereisde tolk van Kim Jong-un tijdens de top blijft ook vastzitten, meldt CNN op basis van anonieme bronnen. Chosun Ilbo meldde dat de vertaler naar een politiek gevangeniskamp was gestuurd, omdat ze een cruciale vertaalfout zou hebben gemaakt.
 De vijf zouden ook hebben gespioneerd voor de VS.

De hooggeplaatste functionaris Kim Yong-chol, gezien als de rechterhand van Kim Jong-un, is volgens de krant eveneens tewerkgesteld en moet een ‘ideologische’ bijscholing ondergaan. Kims zus Kim Yo-jong, die in aanloop naar de onderhandelingen een grote rol speelde, houdt zich naar verluidt schuil vanwege haar broer.

Kims zus Kim Yo-jong zou zich schuilhouden voor haar boze broer.
REUTERS Kims zus Kim Yo-jong zou zich schuilhouden voor haar boze broer.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • valere vermeulen

    Niet leuk om onder het juk van een gestoorde dictator te leven.