Topcrimineel Willem Holleeder te gast in praatprogramma 'College Tour'

De vrijgelaten Amsterdamse topcrimineel Willem Holleeder is volgende week te gast in het Nederlandse praatprogramma 'College Tour'. Tijdens de opname mogen studenten hem onder leiding van presentator Twan Huys interviewen, maakte de publieke zender NTR gisteren bekend.

In een promotiefilmpje van de NTR zegt Holleeder ernaar uit te kijken alle vragen van studenten te beantwoorden.

Holleeders optreden in 'College' Tour wordt zijn eerste uitgebreide tv-interview ooit. Vorige maand schoof hij al aan bij dj Ruud de Wild voor een radiouitzending van 538. Sinds een aantal weken is hij columnist bij tijdschrift Nieuwe Revu.

Net als na de aankondiging van de column in Nieuwe Revu leidt ook het optreden in 'College Tour' tot kritiek en regent het reacties op Twitter. "Idioot dat deze man zo'n platform krijgt", twittert de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (VVD). "Wat volgt hierna, een eigen talkshow op primetime?"

Ontvoeder Freddy Heineken
Holleeder werd in de jaren 80 bekend als een van de ontvoerders van biermagnaat Freddy Heineken. In 2006 werd hij opgepakt en vervolgens veroordeeld tot 9 jaar cel voor afpersingspraktijken. Afgelopen januari kwam hij vervroegd vrij. Holleeder is nog wel verwikkeld in een ontnemingsvordering waarbij de Nederlandse justitie bijna 18 miljoen euro van hem wil hebben.

De opname is op 11 oktober. Op vrijdag 12 oktober wordt het programma met Holleeder op Nederland 3 uitgezonden.

"Geen verheerlijking"
Presentator Twan Huys noemt het  intussen onzin dat Holleeder verheerlijkt wordt door hem als gast uit te nodigen in 'College Tour'. "Dat vind ik flauwekul", zei Huys donderdag tegen  de Nederlandse zender Radio 1. "Ik maak het programma nu 5 jaar en we hebben allerlei gasten te gast gehad. Om een misverstand weg te nemen, er komen niet alleen Nobelprijswinnaars in 'College Tour'".

"We hebben ook een programma gemaakt met Nick Leeson, de bankier die Barings Bank heeft opgeblazen."

Volgens Huys zijn er goede redenen om Holleeder uit te nodigen. "Willem Holleeder is in 1983 een van de ontvoerders geweest van Freddy Heineken en Ab Doderer, zoals iedereen weet, en daarna heeft hij in bijna 30 jaar tijd de Nederlandse misdaadscene vaak vertegenwoordigd op de voorpagina's van de Nederlandse kranten. Hij heeft in al die jaren nooit gesproken over wat hij gedaan heeft."

Sinds een aantal weken is Willem Holleeder columnist bij het tijdschrift Nieuwe Revu.
UNKNOWN Sinds een aantal weken is Willem Holleeder columnist bij het tijdschrift Nieuwe Revu.