Tony's Chocolonely bouwt chocoladefabriek... met achtbaan

Tony's Chocolonely
Het populaire Nederlandse chocolademerk Tony's Chocolonely heeft een plek gevonden voor zijn al jaren geleden aangekondigde chocoladefabriek mét achtbaan. De publiekstrekker voor 250.000 tot 500.000 bezoekers per jaar moet komen in een pakhuis in Zaandam, bij Amsterdam. “Je moet er een echt Willy Wonka-gevoel krijgen”, aldus de enthousiaste directeur.

Liefhebbers van Tony Chocolonely kunnen over een paar jaar hun hartje ophalen. Als het lukt om de vergunningen op orde te krijgen, gaat het bedrijf achter het populaire chocolademerk in de stad naast Amsterdam ‘Tony’s Chocolonely Chocolate Circus’  bouwen. Een chocoladefabriek met achtbaan die open is voor het publiek. 

Het ‘Chocolate Circus’ wordt gerealiseerd bij Pakhuis De Vrede. Het honderd jaar oude rijksmonument langs het Noordzeekanaal is een toepasselijke locatie. In het leegstaande pakhuis en de silo's daarachter heeft veel cacao opgeslagen gelegen.

Zo zou het er ongeveer moeten uitzien.
Twitter Zo zou het er ongeveer moeten uitzien.

Hele productieketen

Het pakhuis moet het nieuwe hoofdkantoor worden van het chocolademerk, maar ook een restaurant en congresfaciliteiten herbergen. 

Achter het monument wil Tony's directeur Henk Jan Beltman twee fabrieken bouwen om daar de Tony's-repen te produceren. Daar wil Beltman de hele productieketen van chocola aan de liefhebbers laten zien. “Een fabriek waar de bonen worden omgezet in vloeibare massa. En een tweede fabriek waar de vloeibare chocola wordt verwerkt tot repen.’’ En dat dus met de eerder beloofde achtbaan die door de fabrieken gaat. “Honderd procent.’’

Vooralsnog voldoen de plannen niet aan de eisen van de gemeente. Planologisch past het plan op dit moment niet in het gebied. “Komende zes maanden wordt duidelijk of de komst van Tony's Chocolonely definitief mogelijk is”, stelt Zaanstad. Wel zien zowel de gemeente als Tony's daarvoor “aanknopingspunten”.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Max Aereinck

    Vreemd. Op hun verpakking staat dat het Belgische chocolade is...

  • Dirk Oosterbosch

    Het belangrijkste van Chocolonely vergeten ze: het is een bedrijf opgericht door journalisten om 100% slavernij-vrije chocolade te maken. Dat het dan ook nog es lekker is, is mooi meegenomen!