Tony Blair probeerde tijdens bombardementen op Libië Kadhafi nog te redden

Tony Blair.
PHOTO_NEWS Tony Blair.
De Britse oud-premier Tony Blair werd tijdens de bombardementen op Libië, in 2011, gecontacteerd door een "sleutelpersoon uit de dichte entourage van kolonel Moammar al-Kadhafi" met het voorstel "een deal te sluiten met de Britten". Blair belde vervolgens naar Downing Street 10 om de boodschap door te geven, maar David Cameron ging niet in op het aanbod.

Dat staat te lezen in een binnenkort te verschijnen biografie over Cameron. In Groot-Brittannië gaan intussen stemmen op om oud-premier Blair te laten getuigen in een onderzoek naar het Britse buitenlands beleid in Libië.

Cameron weigerde, omdat hij wilde vermijden "ook maar iets te doen wat erop zou lijken de Libische leider bijstand te geven".

"Deal in the desert"

Blair lag eerder al onder vuur voor de "deal in the desert" die hij in 2004 sloot met Kadhafi. Die deal hield in dat Kadhafi een einde zou maken aan zijn "betrokkenheid bij internationaal terrorisme", in ruil voor de komst van internationale bedrijven die hem zouden helpen met het ontginnen van de gigantische oliereserves waarover het land beschikt.

In de commissie Buitenlandse Zaken van het Britse parlement loopt momenteel een onderzoek naar het buitenlands beleid van de regering in Libië. Ook het Britse militair optreden in het land wordt daar onder de loep genomen. Over de 'deal in the desert' wil de commissie eveneens graag uitleg, liet voorzitter Crispin Blunt al weten. "Dat hij in 2011 ook nog tussengekomen is, versterkt zeker de zaak om hem te laten komen." Commissielid Daniel Kawczynski, die een boek schreef over Kadhafi, noemde het zeer "onverantwoordelijk" van Blair om het ballonnetje zelfs maar op te laten bij Cameron.

Downing Street wilde voorlopig niet reageren op de beweringen.

Anthony Seldon, die de biografie over Cameron schreef, werkte eerder al aan biografieën over Blair, Gordon Brown en John Major.