Tokio krijgt als eerste metropool te maken met terugval van aantal inwoners. Wat kunnen we daarvan leren?

Straatbeeld van de wijk Shibuya in Tokio.
ANP Straatbeeld van de wijk Shibuya in Tokio.
Tokio geldt al jaren als een blik op onze eigen toekomst. Van vergrijzing tot vervoer - in de megastad hebben ze die problemen al eerder getackeld. Nu kampt de metropool met een nieuw probleem: krimp. "34 procent van de winkeleigenaars is hier 70 of ouder." Wat kunnen we leren van een grootstad die gestopt is met groeien?

In het straatbeeld van Ome, een voorstad van Tokio, vallen steeds meer gaten. De laatste supermarkt in de buurt van het treinstation sloot haar deuren in 2015. Kleine winkeltjes gaan een voor een dicht. Woningen komen leeg te staan en verkrotten, als rotte tanden in een oud gebit.

"Het ergste gaat nog komen", zegt Junko Kunihiro, stadsmanager van de Vitaliseringsraad van Ome. "Van de winkeleigenaars is 34 procent ouder dan 70 jaar en heeft geen opvolger. 55 procent is ouder dan 60. Je kunt je voorstellen hoe levenloos onze straten over tien, twintig jaar zijn als we nu geen actie ondernemen."

Megastad Tokio is al vaker als toekomstbeeld van de westerse wereld gezien. Van logistiek tot vergrijzing: het zijn vraagstukken waar ze in Japan al veel eerder mee te maken kregen. Daar komt een nieuw vraagstuk bij: metropolen die niet groeien, maar krimpen. Japanse wetenschappers spraken onlangs op het symposium New Tokyo Story in Amsterdam over wat deze verandering voor burgers, bestuurders en bedrijven betekent.

Je hebt 23% van dit artikel gelezen
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • heiko werner

  Kijk eens na Hoyerswerda in Duitsland, van 32000 in 1945 tot 86000 in 1989 en terug na 32000 de veranderingen zijn ook goed gedocumenteerd en op video terug te vinden.

 • Sobek Wessels

  Met 7,6 miljard zijn we al ;Het einde van de groei is nog niet in zicht er komen iets meer dan 1 miljard mensen per 10j bij dus in 2050 zijn we met zo'n 11 miljard . Minder mensen is beter voor de planeet en dus ook beter voor ons zelf !

 • Artuur Lemmens

  De prijs van een appartement zal er door dalen

 • Ronny Vansteelandt

  Dat ze gelukkiger zijn dan ze denken.

 • Erik Varia

  Ze zouden in Japan beter ook migranten binnenlaten om de bevolking stabiel te houden