Toilethumor is van alle tijden: dat bewijzen deze Romeinse mozaïeken

De reiger zou de god Zeus voorstellen die met zijn bek naar het geslachtsorgaan van Ganymedes reikt.
University of Nebraska De reiger zou de god Zeus voorstellen die met zijn bek naar het geslachtsorgaan van Ganymedes reikt.
Archeologen hebben in Antiochia ad Cragum, een stad aan de kust in Zuid-Turkije, een wel zeer opmerkelijke vondst gedaan. Een mozaïek van 1800 jaar oud in een publiek toilet laat namelijk humoristische mythologische taferelen zien. “Het bewijs dat toilethumor van alle tijden is”, aldus de archeologen van de universiteit van Nebraska.

Iedereen komt ze wel eens tegen in openbare toiletten: vuile moppen en humoristische tekeningen. Dankzij een ontdekking op een Romeinse site in Turkije lijkt het er nu op dat mensen al tweeduizend jaar geleden vuile moppen op toiletmuren ‘krabbelden’.

De 1800 jaar oude mozaïeken, waaronder een afbeelding van de mythologische figuur Narcissus die de weerspiegeling van zijn eigen penis bewondert, zijn volgens de archeologen een zeldzame vondst. Publieke toiletten waren er overal in Romeinse steden en dorpen, maar weinige zijn tot vandaag overgebleven. Latrines mét overgebleven mozaïeken zijn nog zeldzamer.

Het tafereel Narcissus is maar voor de helft zichtbaar, maar het overgebleven gedeelte laat volgens de archeologen wel een humoristische kant zien. De maker heeft Narcissus, die volgens de mythologie een mooie jongen is, afgebeeld met een lange, lelijke neus. In plaats van naar zijn eigen gezicht te kijken in de weerspiegeling van het water, zoals het verhaal vertelt, zou de figuur bewonderend naar zijn fallus kijken.

De andere mozaïek laat de figuren Zeus en Ganymedes samen zien. Zeus staat echter afgebeeld als een reiger (en niet als een adelaar, zoals in de mythe) en Ganymedes met een spons, volgens de bezoekers “wellicht bedoeld om de toiletten te kuisen”. Als je goed kijkt, zie je dat de bek van reiger Zeus naar de genitaliën van Ganymedes reikt. “Deze vorm van humor werd wel gesmaakt door de mannen die de toiletten bezochten”, zeggen de verblufte archeologen nog. “Je moet wel de mythen begrijpen om ze echt tot leven te laten komen, maar deze vondst is in ieder geval een bewijs dat toilethumor universeel is.”

De toiletmozaïek is niet de eerste vondst die de archeologen in de Turkse stad deden. Eerder werd er al een indrukwekkend mozaïek van 150 vierkante meter blootgelegd. Antiochia ad Cragum werd in de eerste eeuw  na Christus gesticht door Antiochus van Commagene, een vazal van Rome. De stad groeide uit tot een belangrijk handelscentrum in de regio en was later tijdens de Byzantijnse periode een bisschopszetel.

Narcissus , afgebeeld met een lelijke neus en kijkend naar zijn fallus: volgens de archeologen duidelijk een humoristisch tafereel.
University of Nebraska Narcissus , afgebeeld met een lelijke neus en kijkend naar zijn fallus: volgens de archeologen duidelijk een humoristisch tafereel.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cedric Laureys

  @jos beverke, De Romeinen schreven regelmatig boodschappen in het Grieks op. Later werd Grieks zelfs de moedertaal in het Oost-Romeinse rijk (na de ondergang van het westen in 476 p.C.)

 • WILLY ZACHEL

  Toen was er nog geen cordon sanitair

 • jos beverke

  Waarschijnlijk door Grieken gemaakt, want de namen zijn in 't Grieks geschreven..

 • Eduard Dierckx

  Weeral de zoveelste foute interpretatie, maar ja ze moeten met iets naar boven komen, dit is trouwens helemaal niets Romeins, de Romeinen kenden geen gevleugelde wezens maar de Etrusken wel (mensachtigen) en wat zien we hier...juist! Ik verblijf nu in Spanje, maak hier een grottekening die binnen duizend jaar zal ontdekt worden..de wetenschap dan....ja de toenmalige Spanjaarden waren zo en zo gezien MIJN tekening als Belg. Loll!

 • robrecht Peeters

  tegenwoordig zou zoiets een staartje krijgen......