Toestellen vliegmaatschappij Flybe definitief aan de grond

Een vliegtuig van Flybe stijgt op in Manchester.
REUTERS Een vliegtuig van Flybe stijgt op in Manchester.

De Britse luchtvaartmaatschappij Flybe heeft uitstel van betaling aangevraagd en staakt donderdag alle activiteiten. Toestellen van de noodlijdende onderneming blijven aan de grond. Boekingen zijn afgesloten. Het is Flybe de laatste weken niet gelukt om de nodige financiële hulp te krijgen.

Het ging al langer niet goed met het bedrijf, dat een vloot van zo’n 75 vliegtuigen heeft en vliegt op meer dan tachtig luchthavens in het Verenigd Koninkrijk en Europa, waaronder tot vorige zomer ook Antwerpen. Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus is de onderneming extra in de problemen gekomen. Hierdoor is de vraag naar vliegtickets flink onder druk komen te staan.

Onlangs leek het bedrijf met meer dan 2.000 medewerkers nog gered omdat de Britse overheid Flybe te hulp wilde schieten met een noodkrediet van 100 miljoen pond. Maar sectorgenoten als British Airways-moeder IAG en prijsvechter Ryanair vonden dat maar niks. Zij zagen de hulp als illegale staatssteun.

Het noodkrediet kwam er niet en het coronavirus gaf het bedrijf de definitieve doodsteek. Flybe is de grootste speler op de binnenlandse markt in het Verenigd Koninkrijk, met name in Aberdeen, Belfast, Manchester en Southampton. Als Flybe verdwijnt zijn er voor sommige gebieden in het land weinig alternatieven.

“We zijn erg teleurgesteld dat Flybe niet in staat was om een levensvatbare basis te vinden voor haar voortgezette activiteiten en uitstel van betaling moest aanvragen”, luidt het in een persbericht van hoofdaandeelhouder Virgin Atlantic. “Ondanks de inspanningen van iedereen die betrokken was bij de herstructurering van de luchtvaartmaatschappij, niet in het minst het personeel van Flybe, was de impact van Covid-19 dusdanig dat het consortium (met Virgin Atlantic, red.) niet langer zijn financiële steun kan voortzetten”.

Het Britse ministerie van Transport gaat personeel inzetten op de luchthavens om de gedupeerde reizigers te helpen. “Op de meeste routes van Flybe zijn er verschillende transportopties en we hebben aan bus- en spoorwegmaatschappijen gevraagd om tickets van Flybe te accepteren. Aan de luchtvaartmaatschappijen is gevraagd om goedkope tickets ter beschikking te stellen”, klinkt het. “We werken nauw samen met de sector om de hinder zoveel mogelijk te beperken, onder meer door te onderzoeken of we routes van Flybe waar geen andere luchtvaartmaatschappijen op vliegen kunnen heropstarten”, aldus de woordvoerder van het ministerie van Transport.

Vakbond Unite reageerde donderdag woest op het nakende einde van Flybe. Volgens de vakbond heeft de overheid geen lessen geleerd van het faillissement van touroperator Thomas Cook vorig jaar. “De Britse economie hangt sterk af van een regionale luchtvaartmaatschappij”, aldus de vakbond. Dat de overheid niets gedaan heeft, en dat in onzekere tijden met de brexit en het coronavirus, vindt Unite “onverantwoord”.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Frank Van Riel

    Peter Maas, Flybe was totaal geen concurrentie voor Tui ... vliegen compleet andere routes.

  • FRANK WILLEMS

    Dat ze beter met Ryanair praten hebben 450 vliegtuigen en maakten in 2019 1 miljard € winst Dat is 1 € winst per passagier .

  • peter maas

    Tui en consoorten wrijven al in hun handen om hun prijzen weer (na faillissement Thomas Cook) eens op te drijven.