Toeristische sector vreest impact van wereldwijd 20 miljard euro door coronavirus

Archiefbeeld.
EPA Archiefbeeld.
Het nieuwe coronavirus dreigt de inkomsten van de toeristische sector wereldwijd met zeker 22 miljard dollar (ongeveer 20 miljard euro) te doen kelderen. Dat heeft de voorzitster van World Travel and Tourism Council (WTTC) verklaard aan de Spaanse pers.

"We hebben een voorlopige berekening uitgevoerd. Op basis daarvan gaan we ervan uit dat deze crisis de sector minstens 22 miljard dollar zal kosten", zegt Gloria Guevara aan de krant El Mundo. Ze baseert zich voor dat cijfer op de terugval van de uitgaven door Chinese toeristen. "De berekeningen zijn gebaseerd op de ervaringen bij de vorige crisissen, zoals SARS of de Mexicaanse griep. Het referentiepunt zijn de verliezen door Chinese toeristen die stoppen met reizen."

Guevara wijst er ook op dat het verlies van 22 miljard dollar de uitkomst was van het meest gunstige scenario dat onderzocht werd door Oxford Economics. In het minst gunstige geval loopt het verlies op tot 73 miljard dollar (66,5 miljard euro).

De economieën die het meest afhankelijk zijn van Chinese toeristen, zouden het zwaarst worden getroffen. Het gaat dan onder meer om Hongkong, Macau, Thailand, Cambodja en de Filipijnen. 

In dit dossier hebben we de belangrijkste vragen en achtergrondinformatie over het virus voor u gebundeld.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guido Swerts

  Onbegrijpelijk dat vakantieparken zoals Centerparcs...gewoon open mogen blijven en de normale dagelijkse dingen er gewoon verder gaan alsof er niets aan de hand is?

 • Lieve Geyter

  Reizen is het slechtste dat je nu kunt doen, luchthavens zijn broeihaarden gewoon wegblijven en het virus proberen in te perken. Dat is het belangrijkste voor het moment reizen kan achteraf nog.

 • Annie Biot

  Tja, het kan niet blijven duren die toeristische sector, vliegtuig na vliegtuig inladen als goederenwagons, uitbraken in gewone all inclusive resorts, terug inladen, eindeloos tot nu.

 • ingrid grieten

  Vliegen mensen te weinig dan klaagt men en vliegen ze teveel dan klaagt men ook.

 • Geert De Craemer

  So what. Gezondheid boven geld.