Toeristen niet meer welkom op Thaise eilanden

Koh Tachai
thinkstock Koh Tachai
De Thaise overheid heeft bekendgemaakt dat de zuidelijke Similaneilanden, een eilandengroep in de Andamanse Zee, gedurende vijf maanden niet meer toegankelijk zullen zijn voor toeristen. Eén eiland, Koh Tachai, zal ook na die periode afgesloten blijven.

Thanya Netithammakun, directeur-generaal van het Thaise departement van Nationale Parken, Dieren en Planten, deelde gisteren mee dat de eilanden afgesloten worden van 15 mei tot 15 oktober, zodat de natuur de tijd krijgt om zich te herstellen.

Koh Tachai zal volgens Thanya ook nadien gesloten blijven: toeristen hebben het eiland zware schade toegebracht. Dagelijks krijgt het eiland bijna duizend bezoekers over de vloer, hoewel het er in feite slechts 70 aankan. Dat vormt een ernstige bedreiging voor de natuur en omgeving.

"We hebben touroperators drie maanden op voorhand op de hoogte gebracht van de sluiting van onbepaalde duur van Koh Tachai. Maar toch kwam ik erachter dat er nog steeds veertien reisagentschappen zijn die het pakket van het eiland Koh Tachai blijven aanbieden toen ik vandaag een lezing gaf voor het ministerie van Toerisme in Thailand," aldus Thanya.

Elke touroperator die de regels overtreedt zal zijn licentie verliezen en aangeklaagd worden.