Toeristen die stripten op berg aangeklaagd

De Nederlander Dylan S. (in rode cirkel) werd na het maken van deze foto in Maleisië opgepakt.
Privéfoto De Nederlander Dylan S. (in rode cirkel) werd na het maken van deze foto in Maleisië opgepakt.
De 23-jarige Nederlander die met drie andere toeristen naaktfoto's maakte op de heilige berg Mount Kinabalu in Maleisië, zijn vrijdag aangeklaagd en hebben schuld bekend. Dat zegt Tim Hawkins, de vader van de Britse Eleanor Hawkins, een van de andere verdachten, tegen onze collega's van het Algemeen Dagblad. Het viertal staat nu voor de rechter in Maleisië.

De Nederlander Dylan S. en drie andere naakte bergbeklimmers zitten al enkele dagen vast. Nader onderzoek was volgens de rechtbank nodig.

Volgens de autoriteiten hebben de toeristen met hun naaktactie de goden ontstemd en daardoor de aardbeving uitgelokt. Hun gids zou hen hebben gewaarschuwd, maar ze zouden gezegd hebben:"Loop naar de hel". Volgens de gids waren de dames alleen "van boven"naakt en de mannen helemaal. Het idee om naakt op de berg te gaan staan, ontstond spontaan, aldus de gids.

Dans ontsprongen
Dylan S. (23) meldde zichzelf bij de politie, nadat Eleanor Hawkins door de politie was opgepakt. Daarna gaven ook de Canadese broer en zus Lindsey and Danielle Peterson zich aan. Op de foto staat Dylan met vier mannen. Drie van die mannen zijn de dans ontsprongen en naar het buitenland gevlucht.

In totaal bestond de groep op de berg uit tien toeristen. Een van de aanwezige dames maakte deze foto. Ronny Cham, de advocaat van Dylan  S., zei eerder niet te weten waarom de toeristen naakt op de foto zijn gegaan.