Toeriste die been verloor bij aanslag in Zweden wordt land uitgezet

Photo News
Zweden heeft beslist om een Oekraïense vrouw die haar rechterbeen verloor tijdens een aanslag in 2017 in Stockholm het land uit te zetten. Dat laat haar advocaat weten.

Irina Zamanova (39) bezocht Zweden als toerist in april 2017 toen de aanslag plaatsvond. Ze was een van de tien mensen die gewond raakten. Haar verwondingen waren zo ernstig dat artsen haar rechter onderbeen moesten amputeren. Bij de aanslag met een vrachtwagen kwamen in totaal vijf mensen om het leven, onder wie ook een 31-jarige vrouw uit Lembeek.

Tijdelijke verblijfsvergunning

De dader van de aanslag is een asielzoeker uit Oezbekistan, die trouw gezworen had aan terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hij had een vrachtwagen gekaapt die hij door een drukke voetgangersstraat in het centrum van Stockholm reed. De man werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Zamanova kreeg oorspronkelijk een tijdelijke verblijfsvergunning omdat ze getuige was in het proces tegen de aanvaller. Toen die vergunning afliep, vroeg ze om een ​​permanente verblijfsvergunning in Zweden, op grond van medeleven in "buitengewone omstandigheden". Dat verzoek is tot in hoogste instantie afgewezen.

14-jarige dochter

De advocaat zei dat ze onder andere hadden gevraagd te overwegen dat Zamanova niet hetzelfde niveau van gezondheidszorg in Oekraïne zou kunnen krijgen als in Zweden. Hij noemde het "zeer betreurenswaardig" dat Zweden niet voor een vrouw kan zorgen die in buiten haar schuld in een vreselijke situatie was terechtgekomen. Het besluit betekent dat ze met haar 14-jarige dochter het land binnen vier weken moet verlaten.

EPA
photo_news
ISOPIX18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Zjeppe Fierens

  Hier geven ze zulke mensen direct een verblijfsvergunning ook al zijn ze zelf in de fout. Meer nog, ze verwachten hier dat de politie zich uitgebreid excuseert... cfr. het schietincident met dat vluchtelingenbusje.

 • Gerdy Ramboer

  Maar de terrorist mag blijven

 • Dian Jans

  Waarom, deze vrouw verdiend het niet zo behandeld te worden.

 • Jonas Buyle

  Onbegrijpelijk als je ziet dat daar wijken zijn waar uitsluitend Moslims rondlopen, heel rare beslissing dat zij dan wordt uitgewezen.

 • eric maier

  Raar dat Zweden wel zorgt voor Illegalen en gekende IS aanhangers, Imam haatpredikers beschermt en ook letterlijk in Malmo regelmattig mensenjachten toelaat op Zweedse autochtonen, door geradicaliseerde moslims. Maar zorgen voor een slachtoffer van een aanslag en haar de kans geven de dader te vervolgen, dat is teveel. Zweden, land van de veiligheid is duidelijk een Europese IS staat aan het worden. Zoals de Britten in begin 2018 al eens zeiden, Zweden is the most dangerous country in Europe