Toerismebureau blundert: “Kom naar Schotland”, bij foto van berghuis van beruchte pedofiel

Het huisje van wijlen pedofiel Jimmy Savile maakt van de promofoto voor Schotland een wel heel beladen beeld.
Instagram/VisitScotland Het huisje van wijlen pedofiel Jimmy Savile maakt van de promofoto voor Schotland een wel heel beladen beeld.
‘Kom naar Schotland’, kopte de foto van het officiële toerismebureau VisitScotland. In beeld een rustiek wit huisje aan de voet van een ruig Schots berglandschap. Dat zich achter de muren van het huis jarenlang misbruikdrama’s afspeelden, was de makers even ontgaan. Het blijkt om het vakantiehuisje van de beruchte BBC-pedofiel Jimmy Savile te gaan.

Volgers van het Instagram-account van VisitScotland spraken hun bewondering uit voor het fraaie plaatje dat de toerismepromotor plaatste. Het promotiebeeld voor de hooglanden straalt een serene rust uit. “Geweldig”, klonk het in de reacties. Een oplettende Instagrammer zag echter dat op de ‘fantastische foto van de besneeuwde toppen van Glencoe’ een wel heel beladen plek staat afgebeeld, melden lokale media.

Jimmy Savile, de in 2011 overleden presentator van het BBC-kinderprogramma Top of the Pops, die ervan wordt verdacht tussen de 500 en 1.000 jongens en meisjes misbruikt te hebben, kocht het bergpandje in 1998 van avonturier en bergbeklimmer Hamish MacInnes. Savile gebruikte de cottage, Allt Na Reigh genaamd, tot aan zijn dood in 2011 als vakantiehuis. De notoire pedofiel, die zestig jaar lang onopgemerkt zijn lusten kon botvieren, misbruikte vermoedelijk meer dan twintig slachtoffertjes in het spectaculair gelegen Allt Na Reigh.

Savile kon bijna 60 jaar onopgemerkt zijn lusten botvieren en maakte honderden slachtoffers.
AP Savile kon bijna 60 jaar onopgemerkt zijn lusten botvieren en maakte honderden slachtoffers.

‘Jimmy het beest’

Na Saviles overlijden werd het huis verkocht aan een ouder echtpaar. Kort nadat de schokkende sekspraktijken werden geopenbaard, nam een vandaal een spuitbus ter hand en spoot ‘Jimmy het beest’ op de sneeuwwitte muren. Lokale bewoners zeggen dat de woning, waarvoor 212.000 euro werd betaald, er sindsdien verlaten bijstaat.

Geschrokken door de link naar één van de ergste zedendelinquenten van Groot-Brittannië werd de ‘fantastische’ foto snel weggehaald door de promotieafdeling.

De verlaten bergwoning viel ten prooi aan vandalen, die er ‘Jimmy het beest’ op kladderden.
REUTERS De verlaten bergwoning viel ten prooi aan vandalen, die er ‘Jimmy het beest’ op kladderden.

“Mensen inspireren”

“Wij gebruiken onze socialemediakanalen om mensen, door het delen van adembenemende vakantiefoto’s, te inspireren naar Schotland te komen’’, zegt een woordvoerder van VisitScotland. “Vaak zijn dat foto’s van toeristen. Per abuis hebben we een foto gedeeld van de besneeuwde bergen in Glencoe waarop ook een aanstootgevend gebouw te zien is.’’ VisitScotland verontschuldigt zich en zegt de foto te hebben verwijderd voor het geval er iemand aanstoot aan neemt. 

De op 84-jarige leeftijd overleden Savile heeft nooit geboet voor zijn daden. De vele beschuldigingen tegen hem, waarvan er een al uit de jaren 40 stamt, klonken al tientallen jaren, maar werden pas na zijn dood serieus genomen.

“De slachtoffers zijn genegeerd, afgewimpeld, niet geloofd, uitgelachen en kregen in sommige gevallen verbazingwekkend genoeg te horen dat ze geluk hadden dat Savile aandacht voor ze had”, zei het hoofd van de Britse kinderbescherming NSPCC in 2014. Savile sloeg niet alleen thuis toe, maar ook in ziekenhuizen en scholen waar hij als een van de bekendste Britse tv-persoonlijkheden een graag geziene gast was. 

Savile gebruikte het huis langs de A82 als vakantiewoning en misbruikte er vermoedelijk zeker twintig kinderen.
REUTERS Savile gebruikte het huis langs de A82 als vakantiewoning en misbruikte er vermoedelijk zeker twintig kinderen.
Als bekende BBC-presentator was Savile een graag geziene gast op scholen en in ziekenhuizen.
EPA Als bekende BBC-presentator was Savile een graag geziene gast op scholen en in ziekenhuizen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.