Toerisme in Middellandse Zeegebied vreest economische "tsunami"

De belangrijkste bestemmingen van touroperator Thomas Cook in het Middellandse Zeegebied vrezen een economische “tsunami”.
REUTERS De belangrijkste bestemmingen van touroperator Thomas Cook in het Middellandse Zeegebied vrezen een economische “tsunami”.
De belangrijkste bestemmingen van touroperator Thomas Cook in het Middellandse Zeegebied vrezen een economische "tsunami" door het omvallen van de Britse reisgigant. Ze verwachten zich aan verliezen in de honderden miljoenen euro's.

Naast de repatriëring van honderdduizenden toeristen, vreest de toeristische sector in het zuiden voor onbetaalde facturen. Thomas Cook had volgens de hotelsector de gewoonte om negentig dagen na het vertrek van de klant te betalen, waardoor er onduidelijkheid is over veel facturen van het zomerseizoen.

In Spanje zou volgens werkgeversfederatie Exceltur de schuld bij de hoteluitbaters oplopen tot zowat 200 miljoen euro. In Italië laat de voorzitter van de federatie voor toeristische ondernemingen Federalberghi weten in enkele uren tijd gecontacteerd te zijn door heel wat hoteluitbaters, bij wie Thomas Cook soms nog tot honderdduizenden euro's verschuldigd is.

Onbetaalde rekeningen

In Tunesië heeft het bedrijf volgens de hotelfederatie "65 tot 70 miljoen euro" onbetaalde rekeningen. Eenzelfde geluid in Bulgarije, waar Thomas Cook jaarlijks 400.000 reizigers heeft. De hoteluitbaters van badstad Sunny Beach verwachten "faillissementen" en een verlies van 36 miljoen euro. De Griekse confederatie van het toerisme SETE voorziet een globale impact voor de sector van 250 tot 500 miljoen euro.

Federalberghi heeft zijn Europese tegenhangers gecontacteerd om gerechtelijke stappen te zetten bij de Engelse rechtbank wegens de verwachte economische “tsunami”. De Griekse hotelsector, tweede bestemming voor Thomas Cook op vlak van hotels, overweegt eveneens om naar de rechtbank te stappen. Thomas Cook speelde immers een cruciale rol op al die markten. Zo was het bedrijf de tweede belangrijkste touroperator in Spanje, waar zijn luchtvaartmaatschappijen in 2018 liefst 7,3 miljoen toeristen heen brachten, of 9 procent van het totale aantal bezoekers.

Werkelijke schade

In Griekenland, dat recht krabbelt na een periode van ernstige financiële moeilijkheden en waar het toerisme goed is voor bijna een derde van het bruto binnenlands product (bbp), waren de vakantiegangers van Thomas Cook goed voor 8,5 procent van het totaal. In Tunesië kwam 5 procent van de toeristen met Thomas Cook.

Het faillissement zal evenwel niet enkel een impact hebben op de hotels, maar ook op veel andere diensten die verbonden zijn aan het toerisme, zoals bijvoorbeeld de autoverhuur. "Er zal dan ook tijd nodig zijn om een duidelijk beeld te krijgen van de werkelijke schade", aldus Michalis Vlatakis, voorzitter van de reisagentschappen van Kreta. In Griekenland en Spanje hebben de toeristische sector en de regering vandaag al samengezeten.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Limpens

  Als Thomas Cook de hotels pas 90 dagen na het verblijf betalen dan krijgen die hotels nu niks voor de maanden juli en augustus ! Geen wonder dat ze nu toch proberen iets te bekomen.

 • Paul Vandekerckhove

  Wie zal nog naar een hotel terug gaan waar men in zijn zwembroek buiten gesloten wordt ?

 • George Duch

  En om hun klanten aan zich te binden gaan ze die gijzelen om een aalmoes terug te winnen... Om zeker te zijn dat ze nooit meer terugkeren? In plaats daarvan zouden ze ook open kaart kunnen spelen, en de klanten nu al uit te nodigen voor volgend jaar (met een eventueel voorschot)

 • Kris de Decker

  beste Mr denil politiek heeft hier niets me te maken. Als banken en anderen dit laten oplopen is dit uitsluitend hun verantwoordelijkheid. Dus uw uitlatingen zijn naast de kwestie en totaal onterecht

 • Gino Denil

  Het zou niet mogen kunnen dat zo een bedrijf de schuld kan laten oplopen tot 2,1 miljard. Nu zullen veel toeleveringsbedrijven en zelfstandigen meegesleurd worden in de ondergang. Werk aan de winkel voor politici voor een betere regulering. Maar dat is natuurlijk weer neoliberaal ongepast.