Toenemend vandalisme tegen moskeeën in VS en Canada

Sinds de aanslagen in Parijs zien moskeeën in de Verenigde Staten en Canada het vandalisme en de dreigementen toenemen.

Islamitische verenigingen krijgen haattelefoons en sommige moskeeën werden beklad met graffiti, haatdragende boodschappen en vuur. Voor een moskee in Texas werden uitwerpselen en uitgescheurde pagina's uit een koran aangetroffen en in Connecticut werden schoten afgevuurd op een moskee enkele uren na de aanslagen in Parijs.

"We hebben mannen, vrouwen en kinderen die elke dag naar de moskee komen om te bidden en sinds de aanslagen in Parijs komen ze minder vaak, uit vrees voor hun leven," zei Nasir Husain, de secretaris van een moskee in de staat Nebraska. Vandalen hebben met graffiti een beeltenis van de Eiffeltoren op de buitenmuur van de moskee aangebracht.

De Canadese eerste minister Justin Trudeau laat weten dat hij erg verontrust is nadat brand werd gesticht in een moskee in Ontario. "Canada zal alles doen om elke dader te vatten," zei hij.

"Het plaatje wordt almaar killer," zei Ibrahim Hooper van de Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties (CAIR) in de VS. "We vragen ambtenaren en presidentskandidaten om de Amerikaanse moslims niet als zondebok af te schilderen en niet toe te staan dat de islam gedemoniseerd wordt door islamofoben of door de anti-islamhandelingen of terroristen," zei Nihad Awad van CAIR.

Moslimleiders roepen de instanties op om het aantal politiepatrouilles in de buurt van moskeeën en moslimcentra op te drijven.