Toenemend racisme in Duitsland baart Raad van Europa zorgen

EPA
De Raad van Europa maakt zich zorgen over het toenemende racisme in Duitsland en verwijst daarbij onder andere naar de manifestaties die afgelopen winter door de anti-islambeweging Pegida werden georganiseerd. Dat staat in een rapport dat vandaag werd gepubliceerd.

Het rapport - opgesteld door het adviescomité bij het kaderverdrag inzake de bescherming van nationale minderheden - bestempelt de openlijk racistische en xenofobe manifestaties als een onrustwekkende evolutie. Volgens het document zijn antisemitische en anti-Rom-manifestaties in opmars en krijgen islamofobe en xenofobe gevoelens steeds meer de bovenhand. Ook worden er meer agressies gepleegd jegens asielzoekers.

Interculturele dialoog bevorderen
De auteurs wijzen op het klimaat van onveiligheid voor moslims en bij uitbreiding alle andere vreemdelingen en minderheden, dat door de manifestaties is ontstaan. Ze zien daarvan onder andere een bewijs in de dodelijke aanval op een Eritreeër in januari, die na een Pegida-betoging in Dresden met messteken om het leven werd gebracht. Hoewel ze tegelijkertijd het belang onderstrepen van de tegenmanifestaties, waarmee tegenstanders Pegida de wind uit de zeilen proberen te halen, vinden ze dat Duitsland nog meer inspanningen moet leveren om een klimaat van tolerantie en interculturele dialoog te bevorderen.

Fel contrast met warm welkom vluchtelingen
De conclusies van het rapport contrasteren fel met het recente beeld van vluchtelingen die in september in Duitse stations met open armen werden ontvangen, soms zelfs onder luid applaus van een heus welkomstcomité. Uit diverse peilingen is inmiddels gebleken dat meer dan 60 procent van de Duitsers ook vandaag nog voorstander is van het opvangen van vluchtelingen in hun land.