Toch geen doodstraf voor Saudische jongen die het waagde te protesteren toen hij 10 jaar oud was

Murtaja Qureiris
RV Murtaja Qureiris
Murtaja Qureiris (18), de Saudische tiener die al vijf jaar in de gevangenis zit omdat hij op 10-jarige leeftijd deelnam aan een betoging tegen de regering, zou toch niet geëxecuteerd worden. Na internationale druk werd zijn executie omgezet in een celstraf, zo melden CNN en Amnesty International.

Qureiris, die werd gearresteerd toen hij 13 jaar was, zal volgens een regeringsbron niet ter dood veroordeeld worden. Hij kreeg een celstraf van twaalf jaar. Hij zou in 2022 de gevangenis al kunnen verlaten, de laatste vier jaar kan hij onder voorwaarden vrijkomen. Dat werd ook bevestigd door een anonieme bron aan persbureau Reuters.

De jongen werd in september 2014 gearresteerd, op amper 13-jarige leeftijd. Hij werd vervolgd voor onder meer deelname aan protesten in 2011, het gooien van molotovcocktails naar een politiebureau en lidmaatschap van “een terroristische organisatie”. Volgens Amnesty bekende de jongen zijn ‘misdrijven’ na foltering.

In een reportage van de nieuwszender CNN zijn beelden te zien van de 10-jarige Murtaja uit 2011, toen hij samen met een groep van zo’n dertig kinderen op zijn fietsje protesteerde tegen het bewind in Saudi-Arabië.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.