Toch geen Chinese spionnen bij techfirma ASML: “Gewone werknemers kaapten bedrijfsgeheimen”

REUTERS
Een handvol medewerkers hebben bedrijfsgeheimen gestolen van de Nederlandse chipmachinemaker ASML. Dat bevestigt het bedrijf na een artikel in Het Financieele Dagblad, dat beweerde dat het om “Chinese spionnen" ging. Van een nationale samenzwering is volgens ASML echter geen sprake.

ASML bevestigt in een verklaring te zijn beroofd van gepatenteerde informatie door een handvol medewerkers. Een paar onder hen beschikten over een Chinees paspoort, maar er waren ook mensen met andere nationaliteiten betrokken bij de roof. “Chinese spionagepraktijken”, zoals Het Financieele Dagblad rapporteerde, kwamen er volgens het bedrijf niet aan te pas.

ASML benadrukt verder dat de kwestie geen invloed zal hebben op toekomstige deals van het bedrijf in China. 

Oude zaak

Het Financieele Dagblad meldde vandaag als eerste dat Chinese spionnen als ASML-medewerkers jarenlang toegang hadden tot de interne netwerken in een Amerikaanse vestiging van ASML.

De berichtgeving werd later op de dag genuanceerd door ASML zelf. Volgens het bedrijf wordt in het artikel vooral een eerdere rechtszaak in de VS belicht. Medewerkers zouden toen onder meer broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen hebben gestolen. In die zaak werd ASML-concurrent XTAL schuldig bevonden aan het misbruiken van vertrouwelijke informatie. 

ASML zegt de uitkomst van de zaak in november vorig jaar verschillende keren te hebben genoemd in publicaties. De schadevergoeding die aan ASML moest worden betaald, bedraagt 223 miljoen dollar. Het is volgens ASML nog onduidelijk in welke mate deze schade kan worden geïncasseerd bij het inmiddels failliete XTAL.

ANP

“Van alle tijden”

De chipmachinemaker geeft verder aan dat diefstal van bedrijfseigendom van alle tijden is en in verschillende sectoren voorkomt. Ook zal dit altijd een risico blijven. ASML heeft de afgelopen jaren de nodige inspanningen gepleegd om eigendommen beter te beschermen. Het bedrijf put verder hoop uit de inspanning van de EU en China om intellectuele eigendommen van bedrijven te eerbiedigen.

Het aandeel ASML stond na het nieuws van vanochtend onder druk op de Amsterdamse beurs. Na enkele minuten handelen, noteerde het 1,6 procent lager.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Valgaern

  Elk groot bedrijf heeft last van spionage, en meestal niets met landen te maken. Bedrijfsspionage bestaat al zeer lang, ook onder europese bedrijven. En trouwens: de VS heeft in het verleden al toegegeven dat zij economische gegevens bekomen via Echelon doorgegeven hebben aan amerikaanse bedrijven. Hoeveel hierdoor Europese bedrijven schade opgelopen hebben is nooit bekend gemaakt.

 • Jan Verstrepen

  Ja en wij gaan dat direct geloven, die zijn gewoon bedreigd vanuit China en nu gaan ze ons een blaasje wijsmaken. Natuurlijk dat de Chinezen hier alles komen afkijken dat weet het kleinste kind.

 • Paul De Mol

  Spionnen, komaan. Het gaat om medewerkers van het bedrijf, die daarna naar een ander bedrijf gaan, en natuurlijk hun kennis mee hebben. Dit is een normale zaak in de wereld. Het is ook zo dat de mensheid groot geworden is: door kennis met elkaar te delen. Maar tegenwoordig moet alle kennis afgeschermd worden van anderen, ten behoeve van het monopolie en de woekerwinsten van de aandeelhouders. Arme mensheid.

 • Jan Van Lint

  En zal Nederland of de EU ook maar iets ondernemen buiten wat gepalaver en waardeloze dreigende taal? Natuurlijk niet. Trump wel.

 • Marc Van der Vloedt

  Dus, juridische blogs en blokken kunnen aandeelkoersen "manipuleren" en beïnvloeden. Heeft er zich nooit iemand afgevraagd: "Wat lopen die "chinezen" hier rond te lopen in de fabriek als je als fabriek glansrijk elk productie-, veiligheid en milieucertificaat kan voorleggen aan "de klant", tenzij...dat je zelf zorgt en medewerking verleent (instructies uit de VS en hun schijn handelsoorlog ?) dat ze daar een exacte kopie kunnen (op)starten.