Toch geen Chinese invoerheffingen op Amerikaans varkensvlees en soja

Amerikaans president Trump en Chinees president Xi Jinping.
AP Amerikaans president Trump en Chinees president Xi Jinping.
China voegt ook varkensvlees en sojabonen toe aan de lijst van Amerikaanse producten waarop geen extra 25 procent invoerheffingen moeten worden betaald. Dat meldt staatspersagentschap Xinhua vandaag. Peking zal bovendien Chinese bedrijven aansporen om de Amerikaanse landbouwproducten te kopen.

De Chinezen willen zo een handreiking doen aan de Amerikanen voordat de twee economische grootmachten volgende maand op hoog niveau weer met elkaar in gesprek gaan over handel.

"Hopelijk kunnen de Verenigde Staten een waardig antwoord geven met vergelijkbare praktische acties", schreef Hu Xijin, de hoofdredacteur van een Chinese staatskrant, in een tweet. Hij zou al zijn ingelicht door de overheid van de plannen van Peking.

Handelsoorlog

De Chinese beslissing komt er nadat de Amerikaanse president Donald Trump woensdag had aangekondigd dat de verhoging van invoerrechten op Chinese producten ter waarde van 250 miljard euro per jaar uitgesteld wordt tot 15 oktober. Dezelfde dag publiceerde China een lijst van Amerikaanse producten waarop geen extra invoerrechten moeten worden betaald. 

Varkensvlees en sojabonen stonden niet op die lijst, maar China had al wel laten weten te overwegen om de import van bepaalde Amerikaanse landbouwproducten vrijuit toe te staan als teken van goede wil. De Amerikanen zouden op hun beurt aan een tijdelijke handelsdeal werken, waar importtarieven op Chinese goederen uitgesteld kunnen worden en in bepaalde gevallen zelfs ongedaan worden gemaakt.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivan de ridder

  Karel Tichmann, zoals gewoonlijk kom je de feiten omdraaien. Een handels'oorlog' die al jaren aansleept, is allesbehalve simpel. Beide partijen lijden eronder. Amerikanen (en met name bedrijven) zijn nog steeds niet geneigd om lokale producten over goedkoop aan te schaffen, import is nog steeds substantieel hoger dan export. Trump hangt als hij niet kan rekenen op 'zijn' fantastische landbouwers. + binnenkort Kerst, eens zien hoezeer de modale Amerikaan lacht met de duurdere producten.

 • Edmond Dantès

  China weet dat Trump de facto de handdoek in de ring geworpen heeft en helpt hem nu om niet teveel gezichtsverlies te lijden. Binnenkort hervatten ze de gesprekken, Trump zal dan daarna een "fantastisch" akkoord kunnen aankondigen, waarna vervolgens alles bij het oude zal blijven wegens weinig andere realistische alternatieven. Dit is het zoveelste faillissement van Trump.

 • Sharon Debeul

  Trump stelde de nieuwe importheffingen uit omdat de situatie ook voor de VS onhoudbaar wordt. China bedankt de VS hiervoor door de VS landbouwproducten te ontzien van importheffingen. De VS boeren zijn voor Trump heel belangrijk voor zijn herverkiezing. China weet hoe ze de pijn bij Trump kunnen verlichten, maar ook hoe ze hem echt pijn kunnen doen.

 • MICHELINE GEVERS

  Amerika draait bij. China draait dus ook bij. Tot de volgende aanval. Dat spelletje is nog niet voorbij, er zullen geen winnaars zijn? Enkel verliezers en dan zal Amerika , naar ik vrees, de grootste zijn. De Chinezen kennende...

 • Sharon Debeul

  Trump stelde de nieuwe importheffingen uit omdat de situatie ook voor de VS onhoudbaar wordt. China bedankt de VS hiervoor door de VS landbouwproducten te ontzien van importheffingen. De VS boeren zijn voor Trump heel belangrijk voor zijn herverkiezing. China weet hoe ze de pijn bij Trump kunnen verlichten, maar ook hoe ze hem echt pijn kunnen doen.