Tirade van bezorgde zwarte vrouw gaat viraal: "Politiegeweld? Wat met zwart geweld?"

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Meer dan 7 miljoen keer, zoveel keer werd de video van Peggy Hubbard op Facebook al bekeken. Met haar emotionele en kritische reactie op de grote beweging #BlackLivesMatter roert ze in een potje waar weinigen in durven roeren. "Politiegeweld? Wat met zwart geweld?", vraagt de vrouw zich hardop af.

Waarom de bezorgde vrouw uit Ferguson (de stad waar de zwarte ongewapende tiener Michael Brown werd doodgeschoten en de hele #BlackLivesMatter-beweging ontstond) haar gal besloot uit te spuwen? Door twee nieuwsfeiten, op exact dezelfde dag...

Twee nieuwsfeiten, twee reacties
Het eerste feit: twee blanke agenten schieten Mansur Ball-Bey, een jonge zwarte man (18) - volgens Peggy een 'slechte man' - dood. Volgens de agenten vluchtte de jongen weg toen ze hem op arrestatiebevel wilden inrekenen en richtte hij een gestolen geweer op hen, al wordt die versie van de feiten nu betwist. In de woning worden gestolen wapens en crack aangetroffen. Boze burgers trekken massaal de straat op om het nieuwe geval van politiegeweld aan te klagen. Het protest ontaardt in rellen en plunderingen.

Het tweede feit: een meisje van 9 jaar oud maakt op het bed van haar moeder haar huiswerk. Ze wordt in de borst geraakt door een verdwaalde kogel nadat een jongeman vanuit een rijdende auto het vuur opent "op het verkeerde huis". Ze sterft. Niemand komt op straat.

"Haar leven telde"
"Voor wie denk je dat ze gisteren protesteerden?", vertelt Hubbard duidelijk aangedaan. "Voor de schurk (Ball-Bey, nvdr.), de thug. Want ze klagen het politiegeweld aan. Neem me niet kwalijk, maar... politiegeweld? Wat met zwart geweld? Jullie zwarten, mijn zwarten, jullie zijn de meest gewelddadige motherf****** die ik ooit in mijn leven heb gezien. Een klein meisje is dood. Jullie stellen dat zwarte levens ertoe doen? Haar leven telde, haar toekomst en dromen, dat telde."  

"Jullie schreeuwen 'Black Lives Matter', maar vermoorden elkaar"
"Politiegeweld bestaat", daar is Peggy duidelijk over. "Maar jullie ruïneren de buurt waar ik opgroeide, waar mijn moeder in haar eentje acht kinderen opvoedde. Jullie vernietigen niet eens jullie eigen sh**, maar de eigendom van anderen, om een schurk te steunen. Jullie schreeuwen de BlackLivesMatter-Bullsh**, maar jullie vermoorden wel elkaar. 327 moorden later (het totale aantal moorden in St. Louis in 2015, nvdr.) willen jullie nog altijd het politiegeweld aanklagen? Zwarte mensen, jullie zijn een grap. Je maakt gemeenschappen kapot om schurken en criminelen te verdedigen."    

"We moeten toegeven dat we zelf een probleem hebben"
In een tweede filmpje excuseert ze zichzelf voor het vuilgebekte karakter van haar tirade, maar ze zal zich niet het zwijgen laten opleggen, zegt ze. "Dit is geen rassenissue. Dit gaat over rekenschap en verantwoordelijkheid. Gisteren was er hier weer een moord... En we schreeuwen het uit dat zwarte levens tellen... Zwarte levens tellen inderdaad, blanke levens tellen, Latino-levens tellen, Aziatische levens tellen, Russische levens tellen, het leven in het algemeen telt... Maar het zal er nooit beter op worden als we niet toegeven dat we een probleem hebben in onze eigen gemeenschap."

GETTY
screenshot
Beeld van het protest na de dood van Ball-Bey.
PHOTO_NEWS Beeld van het protest na de dood van Ball-Bey.
Beeld van de plunderingen.
AP Beeld van de plunderingen.