Tinder moet foto’s en filmpjes doorspelen aan Russische autoriteiten

Datingapp Tinder helpt haar gebruikers in hun zoektocht naar liefde. Nu lijkt het erop dat ze de Russische overheid helpt bij het verzamelen van gevoelige data van gebruikers. Maandag bevestigden autoriteiten dat het datingplatform voortaan ook dienst doet als informatieleverancier. 

De Russische telecomautoriteit heeft Match, de eigenaar van Tinder, op een lijst van organisaties geplaatst die privédata van gebruikers moet overhandigen als de autoriteiten criminele activiteiten vermoeden of als er aanwijzigingen zijn voor terrorisme. De data, waaronder berichten, foto’s en video’s, moeten minstens een half jaar bewaard worden. 

Tinder is lang niet het enige platform op de lijst. Heel wat populaire Russische social media websites staan al langer op de lijst, zoals bijvoorbeeld VKontakte, een van de belangrijkste chatdiensten van het land. 

Oppositie monddood 

Ruslands vergaande bescherming van het internet heeft al voor veel kritiek gezorgd. Ook nu is de oppositie bezorgd. Ze zijn bang dat wat ze zeggen streng gecontroleerd wordt. Het is volgens hen een manier om hen monddood te maken. 

Vandaag verklaarde Tinder dat het akkoord ging met de wijziging, maar onderstreepte daarbij wel dat er nog geen persoonlijke informatie werd doorgegeven. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.