Ga naar de mobiele website
^ Top

Timosjenko vanuit cel kandidaat voor Nobelprijs

AFP
Een dag voor de officiële deadline zijn 202 kandidaten genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2012. Volgens de Noorse omroep NRK is een van de kanshebbers de voormalige Oekraïense regeringsleider Joelija Timosjenko, die sinds augustus vorig jaar in de cel zit.

Op de lijst staan voorts ook de Cubaanse organisatie Las Damas de Blanco (Vrouwen in het Wit), het Cubaanse oppositielid Oscar Elias Biscet en meerdere Russische mensenrechtenactivisten. Al enkele jaren gelden ook de Russische Svetlana Gannoesjkina en de mensenrechtenorganisatie Memorial als grote kanshebbers.
 
Het Nobelinstituut in de Noorse hoofdstad Oslo gaf geen commentaar op het aantal kandidaten, noch op de door NRK genoemde namen. De beslissing over de met tien miljoen Zweedse kronen (1,1 miljoen euro) beloonde prijs wordt traditioneel bekendgemaakt in oktober.
 
Vorig jaar ging de prijs voor het eerst sinds de eerste uitgave in 1901 naar drie vrouwen: de Liberiaanse president Ellen Johnson-Sirleaf, haar landgenote Leymah Gbowee en de Jemenitische journaliste Tawakkul Karman. (belga/sam)

Meer over


Meld een bug