Tim Cook (Apple) en andere bekende Amerikaanse bedrijfsleiders vragen regularisatie van jonge sans-papiers

Apple-CEO Tim Cook
AFP Apple-CEO Tim Cook
Een honderdtal bedrijfsleiders heeft maandag in het Congres opgeroepen om enkele honderdduizenden jonge immigranten die het risico lopen de VS uitgezet te worden, te regulariseren. Zo kunnen ze op een legale manier in het land verblijven en werken.

De ‘Dreamers’, die samen met hun ouders illegaal naar de VS kwamen, zijn "onze vrienden, onze buren en onze collega's. Ze moeten niet wachten op een beslissing van justitie om hun lot te kennen aangezien het Congres nu kan reageren", schrijven de CEO's in een brief aan Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden en aan fractieleider van de Republikeinen Mitch McConnell.

Topmannen vanuit verschillende sectoren ondertekenden de brief. Enkele opvallende namen zijn Tim Cook (Apple), Jeff Bezos (Amazon), Mary Barra (General Motors), Sundar Pichai (Google) en Doug McMillon (Walmart). Ook de miljardair Stephen Schwarzman van BlackStone en vriend van Donald Trump, is een van de ondertekenaars.

"Het moment is aangebroken voor het Congres om te stemmen voor een wet die de Dreamers de garanties geeft die ze nodig hebben", klinkt het nog.

Na de opheffing van DACA, dat opgezet werd door voormalig president Barack Obama, dreigt de uitzetting van honderdduizenden mensen die in de VS zijn opgegroeid na daar soms decennia geleden met hun ouders illegaal te zijn binnen gereisd. Veel van deze ‘Dreamers hebben nu zelf een gezin en zijn goed geïntegreerd in de Amerikaanse samenleving. Er zijn 700.000 mensen in het programma ingeschreven.

Midden januari hadden de Republikeinen een voorstel ingediend dat ook een tegemoetkoming voorzag in het DACA-programma. Zo zouden de ‘Dreamers’ tijdelijk beschermd worden tegen uitwijzing. Maar er werd geen meerderheid gehaald voor het voorstel.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hubert Wielle

  Dat hij maar eerst begint met wereldwijd zijn belastingen te betalen. Zodat iedereenbin zijn land kan blijven leven en werken aan een goed loon. Slecht geplaatste opmerking ooit.

 • Jean West

  Hoe je als overtreder van de wetgeving alweer beloond zou worden.

 • DIRK RASSCHAERT

  Dan kunnen ze die ook voor een "Apple" en een ei voor hen laten werken!

 • Filip Vanlaeken

  Als baas van Apple heeft Cook niet het minste recht tot spreken, wegens lage morele standing. Zijn bedrijf ontduikt namelijk zowat alle belastingen en draagt amper bij tot de gemeenschap. Alles is mooi wegegesluisd vua allerhande constructies, waardoor landen als de VS en Europa miljarden mislopen die ze zouden kunnen aanwenden om hun beleid te beteren. Stop met Apple te kopen, het zijn maatschappelijke onderkruipers en ze doen veel meer kwaad dan Trump ooit kan doen.

 • Jan Verstrepen

  Goedkope werkkrachten ronselen is de echte redenen.