Tillerson behandelde Trump als "debiel" en dreigde met ontslag: minister ontkent

Rex Tillerson en Donald Trump
reuters Rex Tillerson en Donald Trump
De Amerikaane minister van Buitenlandse zaken Rex Tillerson heeft tijdens een vergadering in juli in het Pentagon naar president Donald Trump verwezen met de term "moron" (debiel). Rond dezelfde tijd heeft hij ermee gedreigd zijn ontslag in te dienen vanwege diepgaande meningsverschillen met de president. Dat schrijft NBC News vandaag. De Buitenlandminister heeft tijdens een zeldzame persconferentie in een eerste reactie ontkend dat hij ooit met het idee speelde op te stappen. "Ik ben benoemd door de president en blijf er zolang de president denkt dat ik kan dienen om zijn doelstellingen te bereiken", aldus Tillerson vanuit Washington. Op een vraag over het gebruik van de term "moron" kwam er geen duidelijke ontkenning. "Ik ga me niet bezighouden met zoiets onbelangrijks."

NBC baseert het nieuws op verschillende hooggeplaatste Amerikaanse bronnen, die zeggen dat vicepresident Mike Pence Tillerson enkele dagen na die woelige vergadering, op 20 juli, ontmoette om hem te vragen meer respect te hebben voor de president. De Buitenlandminister zou sindsdien "vooruitgang" gemaakt hebben, aldus de bronnen aan NBC. Toch borrelde het conflict afgelopen weekend opnieuw op, over de communicatiekanalen die Washington met Pyongyang zou hebben.

Het is niet duidelijk of Trump op de hoogte gebracht werd van de term die zijn minister gebruikte. Nog volgens NBC hebben Pence en andere regeringsleden er bij Tillerson op aangedrongen dat hij geen ontslag zou nemen.

Voor Tillerson gedwongen werd tot zijn reactie had een adviseur van Tillerson aan NBC de berichten al ontkend. Tijdens zijn persconferentie zei Tillerson dat "Pence me nooit heeft moeten overtuigen om aan te blijven".

"Volste vertrouwen"
De Amerikaanse president Donald Trump heeft het "volste vertrouwen" in zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. Dat heeft Trump vandaag in Las Vegas gezegd, in een reactie op de berichtgeving over een ernstig conflict tussen de twee bewindslieden. "Er is niets van aan, het is helemaal verzonnen door NBC."

Trump is in Las Vegas voor ontmoetingen met, onder meer, de slachtoffers van de zware schietpartij die 58 mensenlevens eiste.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Maarten

    Een intelligente reactie van die twee moet je natuurlijk niet verwachten, alleen een ontkenning en "fake news".

  • El kaddouri smail

    het heeft nog te lang geduurd wie wil er nu werken met zo een clouwn

  • Raymundo Goethals

    Moron ... wie het nog niet 3 maanden geleden wist is er zelf een. En, wat is jouw resultaat?