Tilburg laat opnieuw buitenlanders toe in coffeeshops

Jongeren verlaten een coffeeshop in een woonbuurt in Tilburg.
Google Maps Jongeren verlaten een coffeeshop in een woonbuurt in Tilburg.
De Nederlandse stad Tilburg gaat coffeeshops definitief niet meer controleren op buitenlanders. “Drugstoeristen blijven welkom”, heeft burgemeester Theo Weterings besloten naar aanleiding van de positieve uitkomst van een experiment dat vorig jaar werd ingevoerd. 

Sinds 1 maart worden buitenlanders bij wijze van proef weer toegelaten in Tilburgse coffeeshops. De meeste inwoners zeggen dat ze geen verschil merken. Ook de overlast van drugstoeristen valt mee. Volgens de gemeente komt dat omdat het percentage buitenlandse bezoekers (15 tot 20 procent) niet vergelijkbaar is met de aantallen drugstoeristen waar vooral Limburgse plaatsen mee te maken krijgen.

“Hiermee zijn goede ervaringen opgedaan omdat het onder andere heeft geleid tot minder overlast. De logische volgende stap is een langere proefperiode. Ik wil meten of het buitenlandse bezoek aan coffeeshops probleemloos blijft verlopen”, zegt de burgemeester tegen Omroep Brabant.

Niet iedereen blij

Niet iedereen in Tilburg is blij met de maatregel. Fractievoorzitter Marcel van den Hoven (CDA) vreest voor een toestroom van drugstoeristen. “De burgemeester legt de rode loper uit voor drugstoeristen”; zegt hij.

In 2012 werd besloten dat coffeeshops in het zuiden van Nederland vanwege de strijd tegen het drugstoerisme niet meer aan buitenlanders mochten verkopen. In sommige plaatsen is daar nooit streng op gecontroleerd en andere gemeenten hebben de regels langzaam versoepeld.

Bekijk ook:

Senioren die meer wilden te weten komen over hash en wiet, kwamen eind november snuffelen aan drugs in een coffeeshop in Zwijndrecht (Nederland).
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.