Tijdens zomerkamp in Elzas leren klimaatactivisten hoe ze burgerlijk ongehoorzaam kunnen zijn

Mensen nemen deel aan workshops en soms gaat het er hevig aan toe.
AFP Mensen nemen deel aan workshops en soms gaat het er hevig aan toe.
Hoe word je klimaatactivist? Ongeveer duizend mensen leren alle kneepjes van het vak tijdens een zomerkamp in de Elzas. Mensenkettingen, zitblokkades, weerstand bieden: het wordt allemaal aangeleerd aan zij die willen opkomen voor het klimaat.

Burger- en milieubewegingen zoals Alternatiba, ANV-COP21 en Les Amis de la Terre organiseren het twaalfdaagse kamp tijdens de zomervakantie. Zowel jongeren als gepensioneerden en families zijn naar Kingersheim in de Elzas afgezakt om allerlei cursussen te volgen. Nog tot zondag vinden er zo’n 300 workshops plaats.

Eén van de deelnemers is Christine, een gepensioneerde Franse vrouw die al maandenlang de straat opgaat om te strijden voor een doeltreffend klimaatplan. “Ik kan niet meer in de spiegel kijken als ik nu niets onderneem”, legt ze uit aan de Duitse krant Die Welt.

De deelnemers krijgen onder meer dé kerncompetenties van een klimaatactivist aangeleerd zoals acties plannen, crowdfunding-campagnes organiseren, contacten leggen met de media en politici. Maar sommige workshops gaan de militante tour op. Activisten in spe leren hoe ze doeltreffend robuuste menselijke kettingen en sit-ins kunnen organiseren tijdens betogingen.

AFP

Rollenspel

Een hoogtepunt tijdens het kamp vormt volgens de organisatoren een rollenspel waarbij de burgerlijke ongehoorzaamheid van de deelnemers wordt gestimuleerd. Zo komen ze tijdens het rollenspel in het verweer tegen de politie.

Drie jaar geleden werd het eerste klimaatkamp georganiseerd en sindsdien is de interesse alleen maar gegroeid. In 2016 namen er 300 mensen deel en nu is dat aantal al verdrievoudigd.

De bijeenkomst van de G7 in Biarritz eind augustus is voor de deelnemers het uitgelezen moment om de aangeleerde technieken in praktijk te brengen en daar kijken ze reikhalzend naar uit.

Ook Christine zal van de partij zijn. Ze zal dan wel niet het voortouw nemen tijdens de protesten, maar ook zij vindt dat er meer drastische acties moeten komen. “De acties die we in het verleden deden, zijn niet meer voldoende om de wereld wakker te schudden.”

AFP
AFP47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wouter Beyen

  vrijheid van meningsuiting is in in België en Europa een belangrijk voorrecht. Wie de deelnemers van dit zomerkamp belachelijk maakt, speelt gevaarlijk spel. Zomerkampen van Schild en Vrienden zijn ook niet verboden, racistische uitspraken en filmpkes op internet wel.

 • Jan Delafontaine

  Ik heb er niks op tegen maar dan mag schild en vrienden dat ook doen.

 • Sunno Hamar

  Dan laten ze zo wat snullige slappelingen en oudjes zien om de linkse milities ongevaarlijk en zelfs wat lachwekkend te laten lijken zodat niemand de dreiging serieus neemt.

 • Kees Huls

  Voorzover ik kan beoordelen worden alleen maar wettelijk toegestane activiteiten aangeleerd. Een goede zaak in een democratie waar de politiekers niet willen of durven (ivm hun kiezers) stappen ondernemen tegen de klimaatproblemen. Het zouden pas milities zijn als ze leerden schieten of bommen maken dus vergelijkingen met de RAF en zo slaan nergens op.

 • Emile De Smedt

  Is dat geen militie opleiding.?