Tijd dringt bij Italiaans coalitieoverleg, blijft Conte aan als premier?

Drukke tijden voor ontslagnemend premier Giuseppe Conte. Op de G7 in Biarritz werd hij zondag al telefonerend gekiekt. Blijft hij aan als Italiaans regeringsleider?
AP Drukke tijden voor ontslagnemend premier Giuseppe Conte. Op de G7 in Biarritz werd hij zondag al telefonerend gekiekt. Blijft hij aan als Italiaans regeringsleider?
Leider Nicola Zingaretti van de centrumlinkse PD in Italië vindt dat zijn partij en de Vijfsterrenbeweging (M5S) zich flexibel moeten opstellen bij de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering. Zingaretti zei dat de partijen in de komende uren moeten gaan luisteren naar elkaars ideeën omdat de tijd dringt.

De PD en M5S hebben tot dinsdag de tijd gekregen om het eens te worden over de vorming van een nieuwe regering. De vorige regering van M5S en de rechts-populistische Lega viel vorige week uit elkaar. Als de PD en M5S dinsdag nog niet genoeg vooruitgang hebben geboekt, zal president Sergio Mattarela waarschijnlijk het parlement ontbinden en oproepen tot nieuwe verkiezingen.

De onderhandelingen tussen M5S en PD verlopen tot dusver stroef. De twee partijen lijken het vooral oneens te zijn over wie de nieuwe premier moet worden. Voorman Luigi Di Maio van M5S wil dat ontslagnemend premier Giuseppe Conte (partijloos) aanblijft.

Zingaretti zou een voorkeur hebben voor M5S-politicus Roberto Fico, voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden. Bronnen rond de onderhandelingen stellen dat Fico de progressievere vleugel binnen M5S vertegenwoordigt en dat hij daardoor geen favoriet van Di Maio is.

Vicepremier Luigi Di Maio van de Vijsterrenbeweging probeert een nieuwe meerderheid op poten te zetten. De extreemrechtse Lega van Salvini trok zich vorige week terug uit de regering.
EPA Vicepremier Luigi Di Maio van de Vijsterrenbeweging probeert een nieuwe meerderheid op poten te zetten. De extreemrechtse Lega van Salvini trok zich vorige week terug uit de regering.
Nicola Zingaretti, partijleider van de centrumlinkse PD.
EPA Nicola Zingaretti, partijleider van de centrumlinkse PD.
Wordt Roberto Fico de nieuwe Italiaanse premier?
EPA Wordt Roberto Fico de nieuwe Italiaanse premier?Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.