Tiffany en Emilia zijn jongste ter dood veroordeelde vrouwen in Amerika: "Dit is legale moord"

Tiffany Cole en Emilia Carr kenden elkaar niet vooraleer ze in Florida samen op 'death row' belandden. Nu kunnen de twee vrouwen zich geen leven meer zonder elkaar voorstellen.

Hun levensloop vertoont dan ook opvallende gelijkenissen. Allebei werden ze seksueel misbruikt toen ze jong waren, nu werden ze allebei veroordeeld voor moord. Geen haar op hun hoofd dat er echter aan denkt om zich zomaar neer te leggen bij de doodstraf die tegen hen uitgesproken werd.

Carr is met haar dertig jaar de jongste ter dood veroordeelde vrouw van Amerika, Cole telt slechts drie lentes meer. "Dit is legale moord", verklaarde Cole voor de camera van nieuwsprogramma 20/20. Het hele interview zal vrijdag uitgezonden worden.

"Hoeveel rijke mensen vliegen de gevangenis in?", gaat Carr verder. "Hier zitten allemaal mensen die tot een minderheid behoren of geen geld hebben. Gelijkwaardigheid is helaas een illusie in dit land."

Hier zitten allemaal mensen die tot een minderheid behoren of geen geld hebben

Emilia Carr

Koppel levend begraven

Cole was 26 toen ze schuldig bevonden werd aan ontvoering en moord op een koppel uit Florida. Samen met drie mannen had ze het stel overvallen, vastgebonden en levend begraven. De jury kreeg foto's te zien van Cole, die samen met twee andere beschuldigden een feestje bouwde in een limousine. Voorts nog aanwezig: sloten champagne en handenvol geld. Negen van de twaalf juryleden veroordeelden haar uiteindelijk tot de doodstraf.

Volgens Cole heeft ze wel degelijk helpen graven, maar wist ze niet dat die put bedoeld was voor de slachtoffers. Zij dacht naar eigen zeggen dat de bende er enkele gestolen goederen in zou verstoppen. "Ik ben niet meer dezelfde persoon, maar ik heb vrede met mezelf", klinkt het nu.

Liefdesrivale verstikt

Emilia Carr werd in 2011 veroordeeld tot een dodelijk spuitje voor de moord die ze samen met haar vriend op Heather Strong gepleegd had. Het slachtoffer was getrouwd met de man en moest daarom uit de weg geruimd worden. Uiteindelijk stikte ze in een plastic zak, haar lichaam werd gedumpt in een garagebox. Carr was in die periode acht maanden zwanger. De vier kinderen die ze nu heeft, mag ze echter niet meer zien.

Emilia blijft beweren dat ze al vertrokken was vooraleer de moord gepleegd werd. "Waarom werd er geen fysiek bewijs gevonden? Plakband is een kleverig goedje en toch werden er geen vingerafdrukken, DNA of haartjes van mij gevonden."

"In geen zes jaar gras aangeraakt"

Beide dames hadden nooit eerder de binnenkant van een gevangenis gezien, nu brengen ze 24 uur per dag samen door in een cel. Drie keer per week worden ze gedurende twee uur gelucht in een afgesloten ruimte. "Ik heb in geen zes jaar gras aangeraakt", aldus Carr. "Zulke kleine dingen leer je nu wel appreciëren. Het lastigste is dat ik mijn kinderen niet meer zie, ik denk nog elke dag aan hen."

Beide vrouwen zijn in beroep gegaan, een proces dat gemiddeld tien tot twaalf jaar kan duren. De uitspraak zelf betwisten ze niet, maar de doodstraf willen ze omgezet zien in een levenslange gevangenisstraf.

Het lastigste is dat ik mijn kinderen niet meer zie, ik denk nog elke dag aan hen

Emilia Carr

"Als je je lot aanvaardt ben je dood"

Beiden zijn er ook van overtuigd dat het hen zal lukken. "Als je je lot aanvaardt, ben je in feite al dood", meent Cole. De dagen brengen ze door met boeken lezen. Ze zijn allebei religieus en hebben kracht gevonden in God en zelfhulpboeken. "Het is nog niet gedaan. Er bestaat vergiffenis en hoop in deze wereld."

De openbaar aanklager in de zaak van Cole denkt daar echter helemaal anders over. "Mijn carrière heeft twintig jaar lang geduurd", vertelt Jay Plotkin. "Nooit heb ik een wredere misdaad gezien dan de foltering en moord op de familie Sumner. Deze zaak heeft het hart en de ziel van een hele gemeenschap geraakt."