Tientallen vluchtelingen al dagenlang vast op schip voor Tunesische kust

Migranten komen aan in Zarzis, Tunesië, toen het wel nog vluchtelingen toeliet. Archieffoto.
afp Migranten komen aan in Zarzis, Tunesië, toen het wel nog vluchtelingen toeliet. Archieffoto.
In internationale wateren voor de kust van Tunesië zitten 75 bootvluchtelingen al dagenlang vast op een schip. De autoriteiten in Tunesië weigeren om de opvarenden aan land te laten, hekelt de hulporganisatie Rode Halve Maan vandaag.

De Egyptische sleepboot Maridive 601, die de olieplatforms tussen Tunesië en Italië aandoet, had de vluchtelingen een tiental dagen geleden uit het water opgepikt en ligt momenteel voor anker ter hoogte van Zarzis, in het zuiden van Tunesië. Een team van de Rode Halve Maan uit Zarzis bracht zondag een bezoek aan het schip en leverde er meteen ook noodhulpmiddelen af. Sommige van de vluchtelingen aan boord zouden ziek zijn, aldus de organisatie.

Zes dagen geleden had de kapitein van het schip een oproep gedaan aan de Tunesische autoriteiten. Hij vroeg om toestemming om zijn boot "met spoed te laten aanleggen" in de haven van Zarzis. De regering van Tunesië weigert echter om groen licht te geven.

32 kinderen en niet-begeleide minderjarigen

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn er aan boord 64 mensen uit Bangladesh, 9 Egyptenaren, een Marokkaan en een Sudanees. Onder de opvarenden zijn ook minstens 32 kinderen en niet-begeleide minderjarigen. Begin juni had de organisatie al gezegd dat de migranten "dringend nood hebben aan water, voedsel, kleding, dekens en vooral medische zorg".
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • stefan crama

  Is het mogelijk om deze mensen niet steeds vluchtelingen te noemen. De meesten zijn gelukzoekers die hier niet welkom zijn. Dit gaat dikwijls ten koste van echte slachtoffers die dan met de vinger gewezen worden.

 • tom vermeulen

  64 mensen uit Bangladesh, 9 Egyptenaren, een Marokkaan en een Sudanees zijn dit allemaal mensen uit oorlogsgebied of gelukszoekers op zoek naar een leefloon??

 • Denis Stock

  Spanje is een oplossing.

 • louis van hoeylandt

  dacht niet dat dit oorlogslanden zijn , dus goudzoekers ..afzetten en direct de boot op retour

 • Marc Rooms

  Zou i der land moeten doen. Dan is het gedaan met die mensen smokkel.