Tientallen terroristen bestormen kerk in Burkina Faso: vijf kerkgangers en priester gedood

Rook komt boven de straten van Ouagadougou uit na een eerdere terroristische aanval in Burkina Faso vorig jaar maart.
EPA Rook komt boven de straten van Ouagadougou uit na een eerdere terroristische aanval in Burkina Faso vorig jaar maart.
Zes mensen zijn vandaag tijdens een kerkdienst doodgeschoten in Burkina Faso. Onder de doden is de priester die de kerkdienst leidde. Dat zeggen lokale veiligheidsdiensten. De daders zijn waarschijnlijk moslimterroristen.

De aanslag deed zich voor het stadje Dablo, in de provincie Sanmatenga, gelegen in het noorden van het Afrikaanse Burkina Faso. Tientallen gewapende mannen stormden vanochtend de kerk binnen en openden het vuur op de katholieke kerkgangers in het plaatsje Dablo. Vervolgens staken zij de kerk in brand. 

Lokale bronnen spreken over twintig tot dertig aanslagplegers. Over eventuele gewonden is niets bekend. Volgens burgemeester Ousmane Zong staken de terroristen ook andere gebouwen in brand en is een gezondheidscentrum geplunderd. 

Spookstad

“Gewapende individuen vielen de katholieke kerk binnen,” vertelde Zong tegen persbureau AP. “Ze openden het vuur, terwijl de kerkgangers probeerden te vluchten.” De aanslag heeft voor grote paniek gezorgd in zijn stad, zegt de burgemeester. “Mensen hebben zich in hun huizen verschanst, er is niets gaande. Winkels zijn gesloten, het is een spookstad.”

Onduidelijk is nog wie achter de aanslag zitten, maar  Burkina Faso is afgelopen jaren meermaals geplaagd door moslimterreur, gepleegd door strijders die zijn geaffilieerd aan IS, Al Qaida of Ansarul Islam.  

Vorige maand nog werd een protestantse kerk in het stadje Silgadji aangevallen, waarbij zes mensen om het leven kwamen. Ook vielen vier doden bij een aanval op een katholieke kerk in een nabijgelegen dorp.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Moslimterroristen zoeken na de val van het 'IS-kalifaat' gemakkelijke infrastructuur op om aanslagen te plegen zoals bv in Shri-Lanka, nu in Burkina Faso, Kashmir.(India), Indonesië. Zij zijn aan het relocaliseren.

 • Leofar Koninckx

  Hoog tijd dat wij opnieuw een bekering van Paulus krijgen "Saul Saul waarom vervolgt gij mij?"

 • Gilbert Haelewyn

  Ik hoop dat de politici nu hun medeleven gaan betuigen, met een groot kruis op de borst, om de christenen niet voor het hoofd te stoten. De Nieuw Zeelandse Eerste Minister heeft een hoofddoek omgedaan om de moslims niet voor het hoofd te stoten. In Burkina Faso zijn er sedert 2017, al 500 slachtoffers gevallen door moslimgeweld.

 • Fons Casteels

  Dertig moslimterroristen die, goed gepland, een bloedbad aanrichten in een katholieke kerk. Voor de media is het niet meer dan een fait divers. Wat een verschil met de berichtgeving over dat bloedbad in Christchurch, Nieuw-Zeeland, aangericht door één ontspoorde Australische rechts-extremist. Over de massamoord op katholieke gelovigen in Burkina Faso krijgen we géén extra nieuwsuitzendingen, geen minuut stilte in het Europees Parlement, enz.

 • Willy Scholaart

  een nieuwe godsdienst oorlog is niet meer ver af