Tientallen ontvoerde meisjes vrijgelaten door Boko Haram

Vorig jaar werden ook al 21 van de meer dan 200 ontvoerde schoolmeisjes vrijgelaten
AFP Vorig jaar werden ook al 21 van de meer dan 200 ontvoerde schoolmeisjes vrijgelaten
Militanten van Boko Haram hebben vandaag 82 van de bijna driehonderd schoolmeisjes vrijgelaten die ze in april 2014 ontvoerden in Chibok. In oktober werden dankzij onderhandelingen van het Internationale Rode Kruis al 21 meisjes bevrijd.

De Nigeriaanse president heeft ondertussen bevestigd dat terreurgroep Boko Haram 82 meisjes heeft vrijgelaten. In ruil daarvoor mocht een aantal Boko Haram-leden de gevangenis verlaten. 

"Na lange onderhandelingen hebben onze veiligheidsdiensten deze meisjes teruggenomen, in ruil voor een aantal verdachten van Boko Haram die vastgehouden werden door de autoriteiten", klonk het in een verklaring van het kabinet van president Muhammadu Buhari op Facebook.

Het kabinet van de president uitte ook de "diepe dankbaarheid" van de president voor de partijen die hielpen de vrijlating te bekomen, onder meer de Zwitserse regering, het Internationaal Comité van het Rode Kruis en andere lokale en internationale ngo's. De vrijgelaten meisjes zullen zondag aankomen in Abuja, en ontvangen worden door de president, klonk het nog.

Bring Back Our Girls
Ook Enoch Mark, vader van twee ontvoerde meisjes, zegt op de hoogte te zijn gebracht van het nieuws. "We zijn op de hoogte gebracht door Bring Back Our Girls (BBOG, de beweging die zich sinds de ontvoering inzet voor de vrijlating van de meisjes, n.v.d.r.) en door een ambtenaar van de staat Borno. Het is schitterend nieuws voor ons."

Boko Haram ontvoerde in 2014 in totaal 276 meisjes uit een middelbare school in Chibok, in het noordoosten van het land. De internationale beroering daarover was enorm, en BBOG kreeg steun van vooraanstaande mensen als Michelle Obama en Angelina Jolie.

Onder de schoolmeisjes waren vele christenen, en zij moesten zich tijdens hun gevangenschap bekeren tot de islam en met hun ontvoerders trouwen.

Duizenden andere ontvoeringen
Hoewel de ontvoering van de meisjes uit Chibok wereldwijde aandacht kreeg, ontvoerde Boko Haram nog duizenden andere volwassen en kinderen, wiens zaak genegeerd wordt.

De militanten hebben al meer dan 20.000 doden op hun geweten en meer dan twee miljoen mensen zijn op de vlucht voor het kalifaat dat ze in het noordoosten van Nigeria willen inrichten.

Hoewel het leger een deel van het gebied terug heeft ingenomen, blijven grote delen van het noordoosten nog in handen van Boko Haram. Het aantal zelfmoordaanslagen en schietpartijen is sinds het einde van het regenseizoen eind vorig jaar opnieuw toegenomen.

REUTERS