Tientallen migranten komen aan in Lampedusa

Een reddingsboot op weg naar een houten boot vol migranten op volle zee. Archieffoto.
AFP Een reddingsboot op weg naar een houten boot vol migranten op volle zee. Archieffoto.
Tientallen migranten zijn gisterenavond op het Italiaanse eiland Lampedusa aan land gegaan. Dat meldt de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR.

De eerste groep, 26 mannen en 20 vrouwen, bereikte de haven aan boord van een houten boot van 10 meter. Ze waren twee dagen eerder vertrokken vanuit Libië, meldt de organisatie op Twitter. Ze voegde er aan toe dat de mensen "heel moe" waren en het koud hadden.

Nog eens twintig andere mensen bereikten het eiland gisternavond na vier dagen op zee te hebben doorgebracht. Zij werden gered nadat ze door een vissersboot ver op zee waren gespot.

Onmisbare actoren om mensenlevens te redden

"Handelsschepen, ngo's en militaire en institutionele eenheden: het zijn allemaal onmisbare actoren om mensenlevens te redden", tweette de ngo.
Afgelopen weekend verklaarde het Maltese leger dat verschillende boten met vluchtelingen waren aangekomen op de Italiaanse eilanden Sicilië, Sardinië en Lampedusa. Maar het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken wilde dat niet bevestigen.

De afgelopen maanden weigerde de Italiaanse regering vaak om geredde migranten op te vangen, waardoor de vluchtelingen dagen moesten doorbrengen op zee, vaak in zeer slechte omstandigheden.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Verstrepen

  lunchpakket, wassen propere kleren en terug naar afzender de enige manier om dat te stoppen en de rekening van de onkosten opsturen naar Merkel die kan dat betalen.

 • Victor Vos

  Binnen afzienbare tijd moeten wij verhuizen naar de overkant. Die mensen kunnen hier niets komen doen.

 • van den eeden maria

  Hopelijk sturen ze dan de rekening naar mijnheer Wouters en al zij die denken dat het geld uit de lucht komt vallen.

 • diane colman

  In alle kalmte en heel menselijk die asielzoekers terugsturen met een lunchpakket... er moet een eind aan komen. Europa doet niets om zijn onderdanen te beschermen... de vraag is "waarom niet". Onbegrijpelijk want op die manier verder gaan wordt een débacle op grote schaal voor de Europeanen .

 • Rudy Claes

  Hubert Wouters@ ... ik zou zeggen geef ze onderdak bij jou thuis !